Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fisken som kom tillbaka

Torsken har gjort en riktigt klassresa från trista block och panetter till gourmetstatus. Jodå, torsken är på väg tillbaka och så länge vi håller ett vakande öga på varifrån fisken kommer kan vi med gott samvete njuta av denna fantastiska matfisk.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2011-10-20 03:00

Förr var torsken en utpräglad vardagsfisk och behandlades därefter. Frysta block var vanliga och många brydde sig inte ens om att tina fisken innan den åkte i en kastrull eller panna. Så tog torsken nästan slut och som vardagsfisk måste den ersättas med någon billig och helst helt vit fisk. Där kom hoki- och kapkummel in i bilden. Enda kruxet var att de fiskades på andra sidan jorden. Är torsken MSC eller KRAV-märkt är den hämtad från uthålliga fiskebestånd eller ekologisk produktion.

Gott med skaldjur
Vad kan man då göra av torsk? Praktiskt taget allt som har vit fisk som grund. i klassikern fiskgryta à la Bohuslän är den kokt med skaldjur och svamp på, supergott och milt i smaken. Valet av skaldjur är en både en smak- och kostnadsfråga, några räkor och blåmusslor med skal ger kanske mest för pengarna gällande såväl smak som utseende.

Vill man sätta ordentlig fart på smaklökarna kan torsken lättpaneras och serveras med stekt hackad lök, äpple, gröna bönor och curry. Är man beredd att slösa med smör blir den här rätten rena explosionen i smak, doft och färg.

Historisk rätt
Känner man för att laga något där man kan känna mathistoriens vingslag kanske en friterad torskfilé med tomatsås kan vara något? Anrättningen kallas à la Orly och lär ha funnits med på tallrikarna när den franska storflygplatsen Orly strax söder om Paris invigdes 1932. Då var det filéer av sjötunga innanför det frasiga skalet, i dag tar vi torsk i stället.

För 4 personer

600 g torskfilé

100 g skalade räkor

200 g musslor med skal

1 liter vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 tärning fiskbuljong

1/2 gul lök

salt och krossad vitpeppar

Till såsen:

3 dl fiskspad, 2 dl grädde

1 msk majsstärkelse

Att äta till:

100 g champinjoner

smör, salt och peppar

citron, dill

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!