Torsk, rödspätta och lax är alla tillåtna fiskar, förutsatt att man väljer fisk fångad på rätt sätt i säkra bestånd. Omärkt fisk med osäkert ursprung bör man inte köpa om man värnar om naturens resurser i ett längre perspektiv. Det kan ibland vara lättare sagt än gjort, men ta för vana att vrida och vända på förpackningarna och dra dig inte för att fråga om du är osäker. Trots all debatt finns det än i dag fisk som transporteras fram och tillbaka över jordklotet innan den når våra svenska fiskdiskar.
Vardagsgott
Väl i köket gäller det att ta hand om fiskarna på bästa sätt. Ena halvan av min släkt arbetade med fisk och det föll sig naturligt att det var fisk på matbordet ganska ofta. Kokt fisk ena dagen kunde följas av en fiskpudding nästa. Då handlade det om att ta hand om rester. I dag går vi raka vägen på fiskpuddingen eftersom det är en både billig och god vardagsrätt. Den kokta fisken drygas ut med kokt ris och ägg. För smaksättningen står rökt kaviar och dill.
I ugnen
Fiskgratäng låter avancerat men står man ut med ett par moment extra är jobbet snart gjort. Gott potatismos i en kastrull, kokt rödspätta i nästa och en god sås i tredje är trots allt ingen överkurs. Smaksätt med burkmusslor och lägg upp allt på ugnsfast fat som i fornstora dagar. Har du en sprits hemma kan det bli tjusigt värre med spritsad mos längs kanten med fisk, musslor och sås i mitten.
Ett mer modernt sätt att bjuda på sin vinterfisk är med pasta och citronsås. Här passar affärens frysta portionsbitar av lax utmärkt om man inte har tillgång till färsk fisk.