Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fisk i januariköket

Januari är inte månaden för dyra fiskar och lyxiga tillbehör. Nu är det snarare rustika fiskrätter som gäller, gärna lagade på våra mest älskade fiskar.

Foto: S Tsuji/Shutterstock

Stockholm (TT Spektra)2011-01-20 03:00

Torsk, rödspätta och lax är alla tillåtna fiskar, förutsatt att man väljer fisk fångad på rätt sätt i säkra bestånd. Omärkt fisk med osäkert ursprung bör man inte köpa om man värnar om naturens resurser i ett längre perspektiv. Det kan ibland vara lättare sagt än gjort, men ta för vana att vrida och vända på förpackningarna och dra dig inte för att fråga om du är osäker. Trots all debatt finns det än i dag fisk som transporteras fram och tillbaka över jordklotet innan den når våra svenska fiskdiskar.

Vardagsgott
Väl i köket gäller det att ta hand om fiskarna på bästa sätt. Ena halvan av min släkt arbetade med fisk och det föll sig naturligt att det var fisk på matbordet ganska ofta. Kokt fisk ena dagen kunde följas av en fiskpudding nästa. Då handlade det om att ta hand om rester. I dag går vi raka vägen på fiskpuddingen eftersom det är en både billig och god vardagsrätt. Den kokta fisken drygas ut med kokt ris och ägg. För smaksättningen står rökt kaviar och dill.

I ugnen
Fiskgratäng låter avancerat men står man ut med ett par moment extra är jobbet snart gjort. Gott potatismos i en kastrull, kokt rödspätta i nästa och en god sås i tredje är trots allt ingen överkurs. Smaksätt med burkmusslor och lägg upp allt på ugnsfast fat som i fornstora dagar. Har du en sprits hemma kan det bli tjusigt värre med spritsad mos längs kanten med fisk, musslor och sås i mitten.

Ett mer modernt sätt att bjuda på sin vinterfisk är med pasta och citronsås. Här passar affärens frysta portionsbitar av lax utmärkt om man inte har tillgång till färsk fisk.

För 4 personer

400 g torskfilé

1 liten gul lök

1 msk smör

1 tsk salt

Till puddingen:

3 dl kallt, kokt matris

4 ägg

3 dl mjölk

2 msk hackad dill

3 msk rökt kaviar

salt och peppar

Att äta till:

skirat smör

citron

ev kokt potatis

riven isbergssallad

1. Finhacka löken och fräs den med smör i en kastrull. Lägg fisken i kastrullen och slå på vatten och salt. Sjud fisken 2 minuter under lock och dra kastrullen från värmen.

2. Blanda kokt ris med ägg, mjölk, dill och kaviar. Krydda blandningen med salt och peppar.

3. Slå av vätskan från fisken och blanda ner fisk och lök med ris och övriga ingredienser. Fisken ska gå sönder så den blir jämnt fördelad.

4. Tippa upp allt i en smord form och grädda mitt i 200 graders ugn cirka 30 minuter eller till dess puddingen fått färg och stannat. Serveras med skirat smör, citron, riven isbergssallad och, om man vill, kokt potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!