Fira påsk i miniatyr
Påsken har blivit vår stora mathelg. Ägg, lax, lamm, skinka och godsaker i alla dess former dukas fram - och som vanligt hinner vi tröttna på allt innan helgen ens är över. Miniatyruppläggningar kan vara lösningen.
Lime, grov laxrom och färska örter sätter smak på påskens lättinlagda sillar. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Ägg är en självklarhet till påsk. Förutom kokta dyker de även upp i en italiensk frittata med blandade grönsaker och färskriven parmesanost. Frittata är ett slags omelett som gräddas först på spisen och sedan i ugnen. Det finurliga med att avsluta tillagningen i ugnen är att man slipper trasslet med att vända omeletten, något som lätt slutar med att allt hamnar på golvet. Den färdiga frittatan delas i portionsbitar innan den garneras med salami, oliver och örter. Delar man först och garnerar sedan blir det så mycket lättare att ta sin bit utan att uppläggningen trasas sönder.
För 4 personer200 g löksill eller 5-minuterssillTill lagen:2 msk ättika, 12 procent1 1/2 dl vatten4 msk strösocker5 kryddpepparkorn1 lagerblad1 persiljekvist1 bit morot1 liten rödlök1. Sillen är redan inlagd och klar. Här vill vi få fram smaken av heminlagd sill. Mät upp socker i en skål. Tillsätt ättika och vatten. Vispa till dess sockret löst sig.2. Sila av den gamla lagen. Skär löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn, skivad rödlök och morot, lagerblad och grovt hackad persilja på fat. Slå på den nya lagen. Klar att servera direkt, med godast efter någon timme.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!