Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fira påsk i miniatyr

Påsken har blivit vår stora mathelg. Ägg, lax, lamm, skinka och godsaker i alla dess former dukas fram - och som vanligt hinner vi tröttna på allt innan helgen ens är över. Miniatyruppläggningar kan vara lösningen.

Lime, grov laxrom och färska örter sätter smak på påskens lättinlagda sillar. Foto: Dan Strandqvist

Lime, grov laxrom och färska örter sätter smak på påskens lättinlagda sillar. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-03-25 03:00
Det finns gott om porslin och glas i miniformat i handeln. Inte är delarna särskilt dyra heller. Satsa på olika former och material och bygg upp en egen miniatyrbuffé med små läckerheter till påsk.Sill är viktigt. Färdig löksill eller så kallad 5-minuterssill gör arbetet enkelt och garanterat lyckat. Smaksätt några filéer med kallrörd inläggningslag, rödlök och färska kryddor och du har en perfekt inlagd sill klar att äta på några minuter. Blanda några smaksatta röror till den sill som återstår. Själv är jag överförtjust i lime och citron som sillkrydda och utan en citrussyrlig sill känns påskbordet inte komplett. Örtagårdssillen med svenska örter som persilja, dill och gräslök toppad med grov laxrom är inte dum den heller. Vill man inte bygga upp ett glas- och porslinsförråd kan man satsa på små bröd. Tunnbröd finns i dag i små kakor, just inte större än vad man slukar i två tuggor. Perfekta för exempelvis rökt kött och pepparrot i en eller annan form. Ur vanlig skivad formfranska kan man stansa fram små brödskivor antingen med ett pepparkaksmått eller ett litet glas. Bygg på med en klick fast äggröra och en bit rökt lax. Toppa med något grönt och vips har vi en läcker minirätt som klippt och skuren för påskbuffén.Lätta ugnen
Ägg är en självklarhet till påsk. Förutom kokta dyker de även upp i en italiensk frittata med blandade grönsaker och färskriven parmesanost. Frittata är ett slags omelett som gräddas först på spisen och sedan i ugnen. Det finurliga med att avsluta tillagningen i ugnen är att man slipper trasslet med att vända omeletten, något som lätt slutar med att allt hamnar på golvet. Den färdiga frittatan delas i portionsbitar innan den garneras med salami, oliver och örter. Delar man först och garnerar sedan blir det så mycket lättare att ta sin bit utan att uppläggningen trasas sönder.
För 4 personer200 g löksill eller 5-minuterssillTill lagen:2 msk ättika, 12 procent1 1/2 dl vatten4 msk strösocker5 kryddpepparkorn1 lagerblad1 persiljekvist1 bit morot1 liten rödlök1. Sillen är redan inlagd och klar. Här vill vi få fram smaken av heminlagd sill. Mät upp socker i en skål. Tillsätt ättika och vatten. Vispa till dess sockret löst sig.2. Sila av den gamla lagen. Skär löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn, skivad rödlök och morot, lagerblad och grovt hackad persilja på fat. Slå på den nya lagen. Klar att servera direkt, med godast efter någon timme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om