Fildelning - ett nytt problem för förlagen
Ljudböcker i cd- och mp3-format blir allt vanligare och populärare. I samma takt dyker böckerna också upp på fildelningssajter på internet.Nu riskerar förlagen att gå i samma fälla som musikbranschen.
Jan Guillou är ett av de vanligaste författarnamnen på fildelningssajter på internet. De flesta av hans ljudböcker går att ladda hem olagligt. Foto: Pressens Bild/Arkiv
Foto:
En snabb titt på några av de vanligaste fildelningssajerna på nätet visar att en stor del av de ljudböcker som givits ut på svenska finns att ladda hem gratis - och olagligt. Jan Guillou, Astrid Lindgren och Karin Alvtegen är bara några av de vanligaste författarnamnen.
Men där film- och spelbranschen har bildat Antipiratbyrån och musikbranschen har Ifpi - egna organisationer som arbetar för att motverka den illegala fildelningen på internet - har förlagsvärlden hittills inte sett fildelning som ett problem.
- Kanske borde vi göra det. Våra ljudböcker finns på nätet, men i dagsläget är det inget problem vi tydligt kan läsa av. Vi funderar mer på hur vi ska göra ljudböckerna tillgängliga på nätet under kontrollerade former, säger Stefan Skog, förläggare på Norstedts ljudboksförlag Pan Hörböcker.
"Inte vår målgrupp"
På ljudboksförlaget Storyside ser man andra, större problem än fildelningsprogrammen på internet.
- Vi tror inte att vår målgrupp använder sig av de sajterna. Det vi absolut inte vill uppmuntra är om man köper en ljudbok och sedan kopierar den till vänner och bekanta för att det är så enkelt. Det är därför vi inte tillhandahåller mp3-filer i dag, säger förlagschefen Helena Gustafsson.
Dedikerade lyssnare
Ungefär på samma sätt resonerar Stefan Skog:
- Jag inbillar mig att ljudboken har ganska dedikerade lyssnare som vet vad de söker och därför väljer att köpa böckerna.
Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén tror att det är ett riskabelt synsätt.
- Det är samma sena reaktion som givit musik- och filmbranschen problem, samma fenomen. Allt finns därute, och det finns ett enormt intresse för att ladda ner det. Pensionärer gör det också.
Lagliga alternativ
Förlagen gör rätt
Även om nedladdning är vanligare bland yngre ser Henrik Pontén en nödvändighet i att redan nu vända sig till framtida ljudbokskonsumenter. Han tror att förlagen gör rätt i att i första hand satsa på de lagliga alternativen. Dessutom framhåller han vikten av att informera om upphovsrätten - en linje som även Stefan Skog är inne på.
Naivt?
- Kanske är det naivt, men vi hoppas kunna erbjuda något som gör det exklusivt att köpa produkten i stället för att ladda ner den illegalt.Vi försöker att med glimten i ögat informera våra kunder om att det inte är lagligt. Vi vill undvika de ganska hårda ord som använts i musikbranschen, säger Skog.
Det finns inga uppgifter om hur mycket man förlorar på den illegala nedladdningen, men antalet ljudböcker på fildelningssajterna bara växer och fler och fler laddar hem.