Bästa tillbehöret till goda soppor är små smördegsbakverk med ostsmak. Låter avancerat, men i praktiken är de hur lätt som helst att lyckas med. Utgå från köpt, färdig smördeg som delas i drygt centimeterbreda remsor med en längd på cirka 7-8 centimeter. Pensla ytan med uppvispat ägg och strö över riven ost, helst parmesan men vanlig hårdost går det också. Vrid ostpinnarna ett varv så degen liknar en spiral. Åtta minuter i 200 graders ugn brukar vara lagom. Tänk på att all smördeg måste sättas in i varm ugn för att inte fettet i degen ska krypa ut vilket händer om värmen är för låg.
Kantarellsoppa med sherry
För 4 personer
1 liter färska kantareller
2 morötter
1 bit zucchini
1/2 purjolök
1 rödlök
2 msk smör
8 dl vatten
2 dl grädde
2 msk konc. grönsaksfond
2 msk torr sherry
1 kvist timjan
maizena till redning
salt och vitpeppar
1. Ansa svampen. Dela större exemplar i bitar. Skala och strimla morötterna. Strimla zucchini och purjolök. Skär rödlöken i tunna klyftor.
2. Fräs svamp och grönsaker med smör i kastrull. Tillsätt vatten och grädde. Koka upp och smaksätt med koncentrerad grönsaksfond, sherry och timjan.
3. Sjud soppan fem minuter. Red av lätt med maizena. Sjud ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera soppan med ostpinnar eller rostat bröd.