Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Festmat från hav och sjö

Det började med kräftor och snart dyker hela raden av härliga skaldjur upp ur Västerhavet. Här drar vi i gång med det som finns redan nu, alltså räkor och kräftor tillagade efter gamla hederliga recept.

Spritsa är en teknik. Är formen djup måste moset upp till kanten.

Spritsa är en teknik. Är formen djup måste moset upp till kanten.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2011-08-25 03:00

Tunnbrödskorgarna formas av vanligt hårt tunnbröd som ångas mjuka över kokande vatten. Häng och forma tunnbröden över glas och låt dem torka så återfår de sin hårda konsistens. Ganska pillrigt, men det går som tur är att förbereda. Och, för säkerhets skull, gör några fler tunnbrödsskal än du tänker servera. Vill det sig illa går de sönder under hanteringen men då har du reserver på lut.

Mos längs kanten
Förr var fiskgratäng det bästa som fanns på krogen. Den som var med kommer ihåg rätter som sjötunga Walewska och Tout Paris, båda serverade med spritsad och gratinerad duchessepotatis längs kanten av fatet och med fylliga vin- eller skaldjurssåser över varsamt ångkokta sjötungsfiléer. Här tar vi det lite lugnare i valet av fisk men håller inte tillbaka på stilen. Spritsa gärna det smakfulla potatismoset längs kanten, men ta rödspätta i stället för den allt mer ovanliga sjötungan. Till fiskgratäng kan man ha ett flertal såser men vi stannar vid en krämig vitvinssås toppad med kräftstjärtar.

Kardemumma i kakan
Avrundningen är tidstypisk, det vill säga äppelkaka. Kryddningen är däremot inte den vanliga utan här får kanelen se sig utkonkurrerad av stött kardemumma och mandelmassa. Godis, i synnerhet med en klick glass eller riktigt kyld vispad grädde till.

6 portionskakor

Till degen:

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk strösocker

1 krm bakpulver

100 g smör, 1 äggula

Till fyllningen:

150 g mandelmassa

1/2 tsk malen kardemumma

2 syrliga äpplen

Du behöver:

6 portionsformar/kakformar med ca 8 cm i diameter

1. Kör samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och smör till en grynig massa i matberedaren. Tillsätt äggulan och kör lite till. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.

2. Arbeta samman mandelmassan med kardemumma. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.

3. Smöra 6 små portionsformar/kakformar med cirka 8 cm i diameter. Tryck ut degen i formarna. Fördela den smaksatta mandelmassan i formarna och toppa med äppelklyftor.

4. Grädda mitt i 175 graders ugn i cirka 12-15 minuter. Låt kakorna svalna något innan formarna lossas. Bjud kakorna med vaniljglass eller kyld, vispad grädde. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!