Förr var potatisbullar rena fattigmansmaten och ett sätt att ta omhand just rester av potatismos. Så började proffskockar experimentera med egna, smaksatta potatisbullar på lyxkrogarna. Sedan tog det inte lång tid innan färdiga potatisbullar dök upp i affärernas frysdiskar. Praktiskt för den som har ont om tid och hyggligt med pengar.
Normalt lagas potatisbullar på potatismos av vinterpotatis. Riven muskotnöt är den klassiska kryddan i sammanhanget. Med örtkryddor som mejram, gräslök eller basilika får potatisbullarna så spännande smak att de egentligen kan ätas utan andra tillbehör än sallad. Potatisbullarna kan även serveras med stekt bacon, korv eller kyckling.
Potatisbullar med örtsmak
4 personer
1 kg potatis, helst mjölig sort eller rester av potatismos
2 ägg
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk hackade, färska örter (mejram, basilika, gräslök)
riven muskotnöt om man vill
1 dl ströbröd
smör och rapsolja till stekning
1. Koka och mosa potatis. Blanda med ägg, smör, mjöl och kryddor. De färska örtkryddorna hackas fint. Torkade örter smulas ner i moset.
2. Forma små bollar som trycks ihop till plättar. Vänd plättarna i ströbröd och stek i medelvarm panna med lika delar smör och rapsolja.
3. Servera med stekt bacon och rårörda lingon. Blandad sallad, gärna kompletterat med rivna morötter eller annan råkost smakar bra till.