Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Festlig sommarpasta

Pasta kan med enkla medel förvandlas från halvtrist vardagsmat till trendig festmat. Våga prova nya kombinationer och framför allt, våga exponera pastan på ett proffsigt sätt. Enkla tips till roligare sommarpasta helt enkelt.

Sommarpasta. Pasta med enkla skaldjur och sparris är mat för sommarlata semesterdagar.

Sommarpasta. Pasta med enkla skaldjur och sparris är mat för sommarlata semesterdagar.

Foto: Dan Strandqvist

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-05-29 10:26

I Italien är det inte ovanligt att pasta och pastasås blandas redan inne i köket. Här vill vi gärna blanda vid bordet, men att bjuda pastan med en mild grundsås bör nog ändå gå. Grundsåsen har flera fördelar. Dels håller den pastan varm under måltiden men den tillför även smak och vätska, allt för att slippa dränka pastarätten i ketchup. Med pasta och grundsås i botten öppnas möjligheter till spännande uppläggning som exponeras mot den som bjuds. En blandning av musslor och kräftstjärtar tillsammans med späda sparristoppar blir en perfekt helgpasta. Servera gärna i portionsskålar eller djupa tallrikar.


Krydda med ostOst och pasta är en så nära perfekt kombination man kan komma. Det behöver inte vara dyra italienska buffelmjölksostar eller andra mer ädla ostar för att smakerna ska komma. En vanlig lagrad hårdost som rivs grovt och blandas med grundsåsen fungerar hur bra som helst. Tänk bara på att alla ostar är salta och vänta med extra salt till sista stund. Pasta med ostsås blir av naturliga skäl ganska mjuk i konsistensen. Ett sätt att bryta av det mjuka är att toppa varje portion med kryddiga krutonger. För att inte krutongerna ska få samma mjuka konsistens bjuds de i skål så var och en får tillsätta dem i sin egen takt.


Smakexplosion

Alla som gillar basilika och tål nötter vet att grön pesto är rena smakexplosionen. Pesto kan man göra själv, men den köpta kryddblandningen är en genväg till det italienska köket. Blanda peston med en halv sats grundsås som ringlas över nygrillade pilgrimsmusslor och pasta. Här talar vi om stora smaker även om musslorna måste köpas frysta och kanske inte är de allra största. Ett bra tips vid grillning av mindre musslor, eller andra skaldjur, är att trä upp dem på enkla träspett. Även om man drar bort spetten så fort de kommit på tallriken slipper man trasslet med skaldjur på rymmen eller ännu värre nere i glöden.


Grundsås till pasta
För 4 personer
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 dl torrt vitt vin, alternativt vatten
2 dl mager grädde
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar

1. Fräs ihop smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten, eventuellt blandat med torrt vitt vin. Låt koka upp. Tillsätt grädde, smula ner en tärning grönsaksbuljong och låt allt sjuda sakta utan lock i fem minuter.
2. Såsen ska vara krämig. Om den inte hunnit bli det får den sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pasta med musslor och kräftor
För 4 personer
500 g färsk/300 g torkad pasta
1 sats grundsås
1 bunt färsk, grön sparris
1 msk smör
1/3 kruka färsk timjan
200 g kräftstjärtar
100 g musslor
salt och peppar
citron

1. Koka grundsåsen. Skär bort 5-6 centimeter av toppen på sparrisarna. Skär resten i drygt centimeterlånga bitar. Fräs de mindre bitarna med smör i kastrull, blanda med grundsåsen och låt allt bli hett utan att sparrisen blir sönderkokt. Krydda med timjan.
2. Koka pastan i saltat vatten. Sista 30 sekunderna sänks sparristopparna ner i kokvattnet i en sil. De ska bli varma, inte kokta och lösa.
3. Låt pastan rinna av i durkslag innan den läggs upp i portionsskålar. Toppa med pastasås, musslor, kräftstjärtar och sparristoppar. Skaldjur som redan är kokade blir bäst om de bara läggs på den heta pastan och såsen. Garnera med timjan och citron.

Pasta med grillade pilgrimsmusslor och pestosås
För 4 personer
500 g färsk/300 g torkad tagliatelle
1/2 sats grundsås (ca 2 dl)
2 msk basilikapesto
1 vitlöksklyfta
400 g pilgrimsmusslor
1 msk olivolja
salt och peppar
salladsgrönsaker
tomat
färsk basilika
rostade pinjenötter eller solrosfrön

1. Se till att pilgrimsmusslorna är helt tinade. Trä upp dem på blöta träspett och pensla dem med olivolja. Krydda mycket lätt med salt och peppar.
2. Koka grundsåsen. Här behövs bara en halv sats så mät upp ett par deciliter i en kastrull och blanda med pesto och en pressad vitlöksklyfta.
3. Koka pastan och låt den rinna av i durkslag. Grilla pilgrimsmusslorna över fin glöd eller på het gasolgrill. En dryg minut per sida brukar räcka. Gör rullar av pasta genom att ta upp den med pincett eller stor gaffel som snurras. Toppa med grillade pilgrimsmusslor och ringla pestosåsen runt. Garnera med blandade blad, tomat, färsk basilika och rostade pinjenötter alternativt solrosfrön.

Pasta med ostsås och krutonger
För 4 personer
500 g färsk/300 g torkad pasta
1 sats grundsås
2 dl riven ost, lagrad herrgård eller liknande
svartpeppar och ev. salt
Till servering:
4-6 skivor vitt matbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
broccoli

1. Skär bort kanterna från brödet och skär sockerbitsstora tärningar av det som blir kvar. Lägg bitarna på ugnsfast fat. Blanda pressad vitlök med olivolja och slå över brödbitarna. Se till att bröden sugit upp oljan innan fatet sätts in 3-4 minuter i 225 graders ugn. Krutongerna ska få färg men inte bli brända.
2. Koka grundsås och pasta. Riv osten grovt och blanda med såsen. Krydda med svartpeppar, salt behövs sällan.
3. Fördela pastan i portionsskålar, slå sås över och toppa med lättkokt broccoli och krutonger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!