Färska blad i sommarköket
Mynta smakar tuggummi, dragon för tankarna till bearnaisesås och kommer det till curry tänker man bara på indisk mat. Så säger de som nöjer sig med salt och peppar. Den som vågar mer blir rikt belönad.
Sallad med bett. Ett och annat maskrosblad i salladen ger härlig kryddighet, ungefär som rucola.
Foto:
Kyckling är alltid rätt på sommaren. Trots att grillen står nära till hands tycker jag att du ska koka kycklingen med dragon och grädde. Det blir vansinnigt gott och som alltid med kyckling behöver du inte vänta särskilt många minuter för att kycklingen ska bli klar. Dryga gärna ut med sommargrönsaker som zucchini, paprika och brynta champinjoner. Men viktigast av allt är dragonen och du måste kolla så det är fransk dragon. Det finns nämligen även rysk dragon som inte alls bidrar med samma goda smak.Kryddig sallad
I år väntar vi med gräsklippningen på delar av gården. Maskrosorna får växa fritt eftersom de håller gårdens bin sysselsatta. Maskrosblad går dessutom att stoppa i salladen under förutsättning att man gillar salladsblad med beska, typ rucolasallad. Plocka späda blad i säker miljö - de stora rackarna blir i allmänhet alltför beska - och lägg dem en stund i iskallt vatten. Skaka av vattnet och blanda med mer neutral sallad till grund för en kryddig sommarsallad. Jag toppade med kyckling, tomat, gurka och bladpersilja samt en klick kryddig currydressing. Spännande smaker och till viss del helt gratis.