Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färgstarka sommarfavoriter

Varma sommardagar känns den vegetariska maten extra lockande. Just nu finns det ett överflöd av färska, närodlade grönsaker och det känns naturligt att frossa i grönt, rött, gult och alla färger som de spänstiga grönsakerna ståtar med.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-07-14 03:00

Jag är inte vegetarian men om valet var bara kött och fisk eller enbart grönsaker skulle jag välja det gröna alternativet. Utan grönsaker blir allt matskapande trist och färglöst. Eftersom vi äter minst lika mycket med ögonen är en färgsprakande måltid alltid godare än den som saknar färg.

Pensla med olja
Samla ihop de grönsaker du gillar och lägg dem på grillen. Inga märkvärdigheter alls, utan skär i bitar, pensla med olja och grilla. Vill man ha någon form av smaksättning kommer den bäst till sin rätt om man penslar de redan grillade grönsakerna med exempelvis söt glace eller kryddig grillsås. Här väljer vi en citronfrisk hummus som klickas över tillsammans med massor av persilja. Gott, sommarlätt och fräscht. Den som vill kan komplettera med en grillad köttbit, men det är absolut inte nödvändigt.

Lägg på fat
Sommarens sallader kan ta sig många uttryck. Färgstarka kombinationer är alltid vinnare och bäst blir det alltid om salladen byggs upp kring många olika sorters blad. Här lägger vi upp salladen på fat av den enkla anledningen att sallad och sommarvärme gärna gör att bladen längst ned blir mjuka, sladdriga och trista. Ett tunt lager sallad gör att råvarorna håller sig fräscha hela vägen fram till tallrik. Här toppar vi vår sallad med hårdkokta ägghalvor, fetaost och frasigt stekta krutonger.

Riktig mozzarella
Till sist, bästa pizzan bakar du alltid själv. Vad som läggs på styrs i huvudsak av vad man tycker om. En kryddig tomatsås, riktig mozzarella med spänstiga grönsaker på toppen är alltid uppskattat. Sedan kan man komplettera med några skivor italiensk salami och färska basilikablad när pizzan väl kommer ur ugnen.

För 4 personer

Till degen:

1 1/2 dl ljummet vatten

1/2 paket jäst

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

4 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:

4 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 msk vatten

1 tsk torkad oregano

Till fyllningen:

250 g mozzarella

4 tomater

2-3 paprikor

1 kruka basilika

200 g salami

1. Lös jästen i ljummet vatten och tillsätt olivolja, salt och sist vetemjöl i omgångar till en ganska lös deg. Täck över och låt degen jäsa i 30 minuter.

2. Blanda tomatpuré, riven vitlök, olivolja, vatten och oregano. Skiva mozzarellaost och tomater. Dela paprikorna i större bitar.

3. Dela degen i 4 eller 2 delar och kavla ut till 4 portionspizzor eller 2 helplåtspizzor. Lyft över degen till plåtar täckta med bakplåtspapper. Bred på tomatpuré men lämna kanterna fria, fördela osten över och lägg till sist på tomatskivor och paprikabitar.

4. Grädda mitt i 250 graders ugn cirka 6-8 minuter eller tills dess att kanterna fått färg. Lägg på salami och droppa över basilikablad när pizzorna är gräddade. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!