Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Enkla festliga grytor En köttgryta kan både vara festmat och snabb vardagsmat

Festmat behöver inte vara tillkrånglad. Fixa en stor köttgryta och bjud den med gott bröd och sallad - bättre än så kan man inte äta. På samma sätt kan en snabb gryta vara perfekt en stressig vardag. Allt görs i en kastrull som blir färdig för bordet inom den magiska 20-minutersgränsen.

Franska kökets mustiga köttgrytor är sprängfyllda med lök, rotsaker, örtkryddor och vin - förutom riktigt mört nötkött. Foto: Dan Strandqvist

Franska kökets mustiga köttgrytor är sprängfyllda med lök, rotsaker, örtkryddor och vin - förutom riktigt mört nötkött. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-02-19 06:00
Många franska rätter är svåra och framför allt tidsödande att laga. Eftersom mat på franska är det samma som kultur lägger man gärna ner många timmar på matlagning varje dag. Har man tiden på sin sida ska man absolut unna sig en fransk köttgryta i vinterrusket. På franska kallas den Boeuf à la Bourguignonne (uttalas "böff bårginjong") och är tveklöst en av världens godaste köttgrytor. Här ger vi receptet på denna grytornas gryta som med fördel kan serveras med enbart baguette eller annat bröd. Även om den franska köttgrytan är sprängfylld med godsaker får man inte missa den goda buljongen.

Rött vin på franskt vis
Duka gärna med djupa tallrikar, extra sked och massor av bröd så att gästerna har möjlighet att tillgodogöra sig hela grytan. Rött vin ska det vara till om man äter på franskt vis, men självklart går det bra med andra drycker också. Kokt potatis till grytan känns inte helt rätt. Bättre då med fluffig potatispuré, det vill säga mjölig potatis som kokas, mosas och vispas med het mjölk.
Om den franska köttgrytan kräver tid är det raka motsatsen för en lättare variant av spansk paella. Glöm originalet med sitt potpurri av skaldjur och kött, här begränsar vi oss till kyckling och räkor. Saffransris och olika grönsaker finns förstås kvar och allt bjuds med kyld vitlöksdressing som passar utmärkt till alla risgrytor antingen de kommer från Spanien eller Asien.

Koka långsamt
All fisk ska kokas mycket långsamt och försiktigt. Full värme leder ofelbart till sönderkokt fisk. Veckans fiskgryta innebär att fisken får koka i fiskbuljong och grädde. Det låter avancerat, men är i verkligheten mycket enkelt. Fräs hackad lök i smör , pudra över vetemjöl och späd med vatten och grädde. Lägg i en fiskbuljongtärning eller tillsätt koncentrerad fond och låt allt koka upp till en ganska tjock sås. Efter en stund läggs bitar av benfria fiskfiléer i och får sjuda i såsen några minuter. Smaksätt med lättstekta champinjoner, räkor, hackad persilja samt salt och peppar. Klart. Tänk på att garnityret, det vill säga svamp och räkor, aldrig ska koka med. Då blir de bara trista och smaklösa.
Även om fiskgrytor ska koka långsamt blir de klara på dryga kvarten. Den marginalen räcker för att man ska hinna med några goda vitlöksbröd att bjuda till. Förresten, de kan bjudas till alla grytor i receptrutan här intill och är garanterat uppskattade förutsatt att man tycker om vitlök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!