Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Engagerar sig för Gaza

Insikten om att allt hänger ihop - att vi påverkas av hur människor mår i andra delar av världen - är det som fått Mehmet Kaplan att engagera sig i politiken. Förra året var han en av dem som deltog i Ship to Gaza.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-07-15 03:00

- I år är min roll att stanna hemma och samla stöd, säger han.

Även i år tänkte Mehmet Kaplan följa med den svenska ideella förening som bidrar med humanitärt bistånd till den ockuperade landremsan Gaza. Han och hans hustru diskuterade innan om hur han skulle göra.

- Det gjorde vi även förra gången. Då slutade det med att nio personer dödades och jag togs tillfånga av den israeliska armén. Min fru och mina barn visste ingenting under nästan ett dygn och det var väldigt obehagligt, säger Mehmet men tillägger att han var fullt inställd på att följa med en gång till.

- Eftersom det är så många människor i Sverige som är engagerade i frågan är det inte mer än rimligt att det finns riksdagsledamöter med på båtarna. Och nu är det tre.

Ser sambanden
Förutom engagemanget för Gaza och dess civilbefolkning är det för tillfället arbetslöshets- och socialförsäkringsfrågorna som Mehmet arbetar mest med. Kort sagt handlar det om att slopa regeringens program med Fas 3.

Får du ingen semester?

- Jo, efter den sista voteringen om sjukförsäkringarna och Almedalsveckan blir det lite ledighet och möjlighet att blicka inåt, haha.

Blicka inåt betyder för Mehmet att han passar på att bygga på sin erfarenhet om livet och människan. Han anser att det finns ett sammanhang i det mesta - en insikt som kom i småskolan i samband med att en lärare förklarade för eleverna att man i en liten burk sjövatten kan hitta ett mikrokosmos där allt samverkar.

- Det tyckte jag var häftigt. Allt hänger ihop, och det gäller på alla plan, inte minst det mänskliga. Om människor mår bra och är lyckliga på andra sidan jordklotet påverkar det även oss, och världen blir både fredligare och säkrare.

Kluriga frågor
Insikten ledde till att Mehmet började arbeta för olika ideella organisationer och dessutom engagera sig i politiken. Och för fem år sedan fick han för Miljöpartiets räkning en plats i den svenska politikens hjärta, riksdagen.

Att fortsätta utvecklas är något som Mehmet håller högt. Till viss del kommer hjälpen från de egna barnen.

- När man har barn inser man hur inskränkt man är. Man får se upp så att man inte börjar med, på min tid!, - utan alltid håller ögonen öppna. Det där är barnen väldigt duktiga på, säger han och berättar om den senaste kluriga frågan som han fått av minsta dottern.

- Häromdagen var det månförmörkelse, då frågade lillan hur man kunde veta det om månen inte syns. Till saken hör att man på turkiska säger typ att månen blir hållen. Ja, vad svarar man på det?

Fyller: 40 år den 18 juli.

Bor: Radhus i Norra Järva.

Familj: Hustrun Feride och två döttrar, snart 12 och 5 år.

Aktuell: Engagerad på hemmaplan i Ship to Gaza. Sitter i arbetsmarknadsutskottet och arbetar för förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, till exempel att man ska satsa på olika typer av praktiska utbildningar och lärlingsplatser.

Karriär i korthet: Studerade på lantmäteriprogrammet på KTH 1992-1996. Har även läst fristående kurser i statsvetenskap, ekonomisk historia och psykologi. Aktiv inom IOGT-NTO i Stockholm. Riksdagsledamot för Miljöpartiet sedan 2006, först i justitieutskottet. Är efter valet 2010 gruppledare för MP:s riksdagsgrupp. Har varit ordförande för Sveriges unga muslimer samt talesperson för Sveriges Muslimska Råd. Var med och startade Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 2008.
Så firar jag födelsedagen:
"Feride fyller två dagar före mig så vi brukar fira tillsammans. Annars är födelsedagen inget speciellt utan mer ett konstaterande att man blir äldre - förhoppningsvis har man också blivit lite mer erfaren."

Läser: "Jag brukar ha två böcker på gång, en svensk och en turkisk. Den turkiska handlar om det som man skulle kunna beskriva som den politiska renässansen i landet - när människorna plötsligt förstår att det är de som bestämmer och inte militären. På svenska läser jag Kampen mot draken av Rebiya Kadeer.

Motto: "Jag brukar tänka på uttrycket som jag tror Maria Wetterstrand har myntat; ’Om du inte riktigt vet vad du ska säga - säg som det är’. Hon levde verkligen upp till det och det försöker jag också göra."

Varför miljöpartiet? "Vänstern försöker ha ett klassperspektiv på allt och fokuserar mycket på solidaritetsfrågor, medan högern tror att frihandeln ska göra oss lyckligare. Jag tycker att det är viktigt med handel och med solidaritet, men man måste ha ett helhetsperspektiv och det tyckte jag att miljöpartiet kunde erbjuda."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om