Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En korg vid havet

Solen skiner och det gäller att ta sig till stranden snabbt. Man vet ju aldrig om det blir omslag i vädret. Då gäller det att ha picknickkorgen i högsta beredskap och kylen laddad med rätter som är lätta och snabba att ta med. Här kommer värdefulla tips.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-07-01 03:00
Du vet hur det är. Solen lyser, allt talar för en dag på stranden men innan man hinner dit har vinden vänt och molen seglat upp.En lätt beredskap på picknickfronten gör att utryckningarna går snabbare utan att man för den skull tvingas äta kalla korvar ur en plåtburk.Sallad funkar alltid på stranden. Salladsgrönsaker, hårdkokta ägg och rökt fisk, som man med lite tur kan komplettera med på vägen om det finns fiskare i närheten, är en nära nog perfekt strandlunch. Tillsammans med en god dressing, gott bröd och något kallt att dricka är lyckan total.Bröd i papper
Läckra mackor med stekt kyckling är en annan favorit på stranden. Om det fanns tid skulle det blir en kycklingpaj, men nu får det stanna vid mackor och välkryddade sådana.Skär kycklingfilén i centimetertjocka skivor som kryddas indiskt med tandoorikrydda och steks i olja. Rör samman en kryddig mangoraja att ta med. Stora smaker och inte minst dofter utlovas. Köttet varvas med salladsgrönsaker i portionsbröd och packas i papper för att bröden inte ska bli mjuka och matsäckstrista innan det är dags att äta. Väl framme får var och en klicka på, eller snarare i, mangoraja och njuta.Vegetariskt
Kyla är en bristvara på stranden. Kylväska och några kylklampar i frysen brukar räcka några timmar för att hålla nere temperaturen på känsliga råvaror och dryck. Genom att undvika att placera kylväskan mitt i solen klarar den sig något längre.Helt vegetarisk mat har bättre förutsättningar att klara sig i varma miljöer. Det utesluter inte att man ändå tar med den i kylväska med kylklampar för att hålla nere temperaturen.En frisk tabbouleh med bulgur, massor av bladpersilja, lite mynta samt tomater och lime tar inte många minuter att sno ihop och med sin friska smak känns den helt rätt att äta samtidigt som man kisar mot sommarsolen.
Sommarmackor med indisk
tandoorikyckling och mangoraja
För 4 personer300 g kycklingfilé1 msk tandoorikrydda (färdig kryddblandning)rapsolja till stekningTill dressingen:1 dl majonnäs1/2 dl crème fraiche2 msk het mango chutney1/2 msk curry1/2 tsk sambal oelek1/2 dl konc. apelsinjuice1 msk sockersalt och pepparAtt äta till:4 rejäla portionsbröd1 påse med blandade salladsblad8 små tomater1/2 gurka1/2 rödlökbladpersiljamangoraja1. Skär kycklingköttet i centimetertjocka skivor, gärna med vinklad kniv för större skivor. Krydda köttet med färdig tandoorikrydda och låt det ligga ett par minuter.2. Skölj grönsakerna. Strimla isbergssalladen, dela tomaterna i halvor, skär gurkan i bitar och skiva rödlöken tunt.3. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.4. Stek det kryddade kycklingköttet i olja. Het panna och någon minut per sida brukar vara lagom. Lägg köttet att svalna.5. Snitta upp bröden ungefär som korvbröd och stoppa in grönsaker. Avsluta med stekt kyckling. Mackorna packas in i papper och läggs i sval kylväska när de ska med ut. Mangoraja bjuds till.Sommarsallad med rökt fiskFör 4 personer400 g varmrökt lax eller sik2-3 hårdkokta ägg1 huvud isbergssallad1 påse blandade salladsblad, gärna med inslag av mörka blad och ruccola3-4 tomater1/2 gurka1 knippa rädisor1/2 rödlökbladpersiljaAtt äta till:brödörtdressing, se recept1. Koka äggen i 8 minuter och se till att de är kylda. Skölj grönsakerna. Riv eller skär salladen i bitar, dela tomater och rädisor i halvor, gurkan i bitar och rödlöken i tunna klyftor. Ska salladen med bladas grönsakerna och läggs i plastlåda för sig.2. Ta med de hårdkokta äggen med skalet kvar. Rensa fisken och ta bort ben och skinn. Dela fiskköttet i lagom stora bitar för sallad. Lägg fiskbitarna i plastlåda med tättslutande lock. Fisken kräver kyllåda vid transport.3. Lägg upp grönsaksblandningen som grund på tallrikar. Skala och dela äggen i klyftor. Fördela ägg och fisk över och garnera gärna med bladpersilja. Serveras med bröd och örtdressing.ÖrtdressingFör 4 personer2 dl crème fraiche, gärna lätt1 dl majonnäs, gärna lätt3 msk finhackad persilja1 msk finhackad timjan1 msk finhackad rosmarin1 vitlöksklyfta, om man vill1 tsk ljus, fransk senap1/2 tsk vitvinsvinägersalt och peppar1. Blanda crème fraiche och majonnäs i en rymlig skål.2. Repa av bladen från timjan, rosmarin och persilja. Hacka kryddorna fint. Blanda kryddorna med dressingen. Skala och riv en vitlöksklyfta direkt ner i dressingen. Klicka i fransk senap och tillsätt vinäger. Blanda och smaka av med salt och peppar. Kyl dressingen hårt så fungerar den som kylklamp på resan till stranden.TabboulehFör 4 personer3 dl bulgur3 dl vatten1/2 tärning grönsaksbuljong1 gurka3-4 tomater1 dl hackad bladpersilja1/2 dl hackad färsk mynta2 limefrukter1 dl olivoljasalt och svartpepparAtt äta till:bröd, gärna pitabröd1. Koka upp vatten och en halv tärning grönsaksbuljong. Se till att buljongtärningen löser sig. Dra kastrullen till sidan och blanda i bulgurgrynen. Lägg på lock och låt blandningen stå och svälla i 5-7 minuter. Fluffa upp grynen med en knapp matsked olivolja. Ställ den att svalna.2. Dela gurkan på längden och skär den sedan i halvcentimetertjocka skivor. Skär tomaterna i bitar och hacka bladpersilja och mynta. Blanda grönsaker och örter med avsvalnad bulgur.3. Dela och pressa ut saften från limefrukterna. Blanda saften med olivolja och häll över bulgurblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar. Salladen kan blandas hemma och tas med i kylväska. Serveras helst sval eller kyld, gärna med pitabröd. (TT Spektra)Att dricka tillRoséviner kan vara ruggiga med för mycket sötma och godissmaker. Men det finns roséviner som verkligen smakar vin. Paul Sapin Syrah Rosé 2009 (2166) för 65 kronor är ett bra exempel. Torrt, fruktigt och med massor av sommarkänsla. Försök att hålla det kring 8 grader vid servering. Pantbar flaska i plast med skruvkork är en klockren picknickpoäng. Alkoholfria alternativ är iste i termos, alkoholfri öl eller alkoholfri cider. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!