När naturen bjuder till blir resultatet snudd på oemotståndligt. Som pinfärska rödbetor som knappt hunnit ur jorden innan de hamnar under vattenkranen och sedan raka vägen in i ugnen. Eftersom rödbetorna bokstavligen ska planteras om i grovt salt gör det inget om de inte är så stora.
Normalt ska saltbakade rödbetor njutas en och en som garnityr till andra rätter. Så här års frossar vi i enbart rödbetor och bjuder ett underbart aromsmör smaksatt med stött rosmarin till.
Saltbakade rödbetor med rosmarinsmör
För 4 personer
16-20 inte alltför stora men pinfärska rödbetor
1-2 kg grovsalt
Till rosmarinsmöret:
50 g smör
1 tsk fint hackad, färsk rosmarin
1 nypa salt
några droppar vitvinsvinäger
flingsalt
1.Tvätta och om det behövs borsta rödbetorna. Låt några centimeter av blasten sitta kvar, resten kastas. Torka rödbetorna på hushållspapper.
2.Fyll en ugnsfast form med grovsalt. "Plantera" rödbetorna i saltet med blasten uppåt. Om inte saltet täcker hela rödbetan får man skrapa upp saltet kring betorna.
3.Ugnsbaka rödbetorna mitt i 200 graders ugn. Små rödbetor brukar bli klara efter 40 minuter, större kräver närmare timmen.
4.Hacka färsk rosmarin så fint som möjligt och blanda med rumstempererat smör. Rör samman och krydda varsamt med en nypa salt och några droppar vitvinsvinäger. Fördela smöret i portionsskålar.
5.Låt var och en skala sina rödbetor på tallriken om det överhuvud taget behövs. Sedan är det bara att doppa rödbetorna i smöret och njuta. Bjud gärna extra flingsalt till.