Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ekologiskt vin i glasen

Utbudet av ekologiska viner har vuxit rejält under senare år - liksom kvaliteten. De senaste fem åren har försäljningen på bolaget ökat med 300 procent.

Foto: Stockxchng

Stockholm (TT Spektra)2010-01-30 03:00
De gröna alternativen svarar i dag för cirka två procent av Systemets totala vinförsäljning. Cirka fem miljoner liter ekovin såldes förra året.Utvecklingen går i samma riktning på många håll. I Storbritannien har de ekologiska vinerna blivit högsta mode och intresset är också stort i Tyskland, Italien och USA.När jag för åtta år sedan testade de "gröna" vinalternativen var jag inte imponerad. Min genomgång för fyra år sedan var mer positiv och när jag nu testade igenom det kompletta ekologiska sortimentet om 68 viner så fanns en hel del att glädjas åt.Utan konstgödsel
De röda är klart bättre än de vita som av någon anledning i många fall känns kartiga, karaktärslösa och utan koncentration.Kvaliteten har dock generellt ökat, liksom prisvärdheten, i takt med att producenterna börjat behärska det ekologiska, ofta mer arbetskrävande, sättet att odla druvor.För att vinerna ska betecknas ekologiska krävs att druvorna odlas utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel.Mindre gifter
Nu är det här med ekologiska viner inget nytt. Fram till 1950-talet odlades i stort sett alla druvor, liksom andra grödor, naturligt utan kemiska tillsatser och bekämpningsmedel. Så man kan se det som en återgång till det sätt som man odlat i tusentals år - innan kemirevolutionen som gav betydligt större skördar men samtidigt en rad oönskade bieffekter.Överlag har användandet av gifter minskat inom vinområdet. Även många producenter som inte betecknar sina viner som ekologiska har minimerat kemikalierna. En trend som det naturligtvis bara är att applådera, främst för naturens skull.Om de ekologiska vinerna är "nyttigare" än andra viner kan man dock fråga sig. Fortfarande är alkoholen det starkaste "giftet" i sammanhanget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!