Efterlängtad
Traditionen föreskriver stora semlor. Förnuftet talar ett annat språk och ser helst att vi njuter av miniatyrer antingen de kommer en och en eller sammansatta till en tårta.
Semlor med choklad för den som vill ha variation på temat semlor.
Foto: Dan Strandqvist
Kärt barn har många namn heter det. Semlor är inget undantag. Det började med en fylld vetebulle som åts med kokhet mjölk i djup tallrik. Skapelsen kallades hetvägg. Namnet liksom traditionen lär komma Tyskland och det tyska uttrycket "heisse wecken" som betyder varma kilar. Obegripligt kan tyckas, men varma kilar var ett kryddat festbröd som åts i Tyskland och anses ha bidragit med namnet på våra första semlor.Under mitten av 1800-talet kom bakverket att kallas fettisdagsbulle eller fastlagsbulle lite beroende på var i Sverige den serverades. Ordet semla lär komma från latinets simila, vilket betyder vetemjöl.Från Gotland
Från början var det lite si och så med fyllning och garnering. Mandelmassa som fyllning i hetväggarna finns omnämnt först på 1830-talet, bland annat i Årstafruns dagbok från 1833.Grädden gjorde entré efter första världskriget, det vill säga kring 1920 och första gräddsemlan lär ha sett dagens ljus på Gotland där en konditor kom på idén enligt vad Jan-Öjvind Swahn forskat fram och beskriver i sin Mathistorisk uppslagsbok från 1999.Eftersom semlan skulle fungera som uppladdning före fastan gjordes den stor. I dag har vi inte riktigt samma behov varför semlor med fördel kan halveras. Vill man ändå ha överflöd kan små semlor bakas i form, ungefär som en butterkaka, och bjudas mer som tårta än semlor. Om inte annat så gör en hel flock små semlor intryck när de dyker upp på fikabordet med hackad mandel och citronmeliss som extra garnityr.
16 normalstora semlor alt. 32 små semlor100 g smör3 dl mjölk, 3 %50 g röd jäst (1 paket)1 krm salt1 dl strösocker1 tsk stött kardemumma1 ägg1 krm hjorthornssalt9 1/2 dl vetemjölTill pensling:1 äggTill fyllning och garnering:250 g mandelmassa2 dl vispad gräddeflorsocker1. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll mjölken i smörkastrullen och värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av mjölkblandningen. När jästen är löst tillsätts all mjölkblandning, salt, socker, kardemumma och ägg.2. Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta samman mjölblandningen med degvätskan. Arbeta degen blank och smidig vilket normalt tar 3-4 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter.3. Arbeta upp degen på bakbord efter jäsningen. Dela degen efter halveringsprincipen, det vill säga i två lika stora delar som delas till 4, 8, 16 och 32 om man vill ha små semlor. På det här sättet är det lätt att få alla semlor lika stora. Forma degbitarna till runda bullar genom att rulla degen på bakbordet. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs dem en andra gång, cirka 30 minuter, under bakduk.4. Grädda semlorna i 225 graders ugn cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.5. Snitta av lock med vass kniv. Gröp ur bullarna för att bereda plats åt mandelmassan. Om man vill kan mandelmassan blandas med lite grädde för att den ska bli extra mjuk. Sprita eller klicka grädde över mandelfyllningen och sätt tillbaka toppen på bullen. Sikta florsocker över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!