Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drycker i kräftans vänkrets

Kräftor kräva vissa drycker och av tradition har det i Sverige handlat om öl och brännvin. Men visst går det även att dricka vin till kräftorna för den som så önskar.

Varje år sörplar vi svenskar i oss 2 500 ton kräftor kokta i dillspad. Öl och snaps är för de flesta förstahandsvalet att dricka till, men visst fungerar det även med vin. Foto: Sune Liljevall

Varje år sörplar vi svenskar i oss 2 500 ton kräftor kokta i dillspad. Öl och snaps är för de flesta förstahandsvalet att dricka till, men visst fungerar det även med vin. Foto: Sune Liljevall

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-08-10 06:00
I Sverige har vi ätit dillkokta kräftor som vi gör i dag sedan 1800-talet då kräftfisket blev reglerat. När man i augusti lagligt kunde fånga kräftor blev det en anledning att fira. Vid den tiden var vin något som bara överklassen drack. Landet var djupt förankrat i en öl- och brännvinskultur. Så det blev naturligt att skölja ner kräftorna med just öl och brännvin.
Även i dag är öl och vin för de flesta förstavalen till kräftfesten. Det är helt förståeligt då de passar mycket bra till de salta, dillsmakande skaldjuren.

Lageröl
Själv föredrar jag konventionella lageröl med medelstor beska eller ljus ale. Mörkare och mer kraftigt öl tycker jag stjäl för mycket uppmärksamhet från kräftans mer subtila aromer.
Vad gäller nubben kan man välja en personlig favorit. Själv väljer jag ofta en väl kryddad snaps som O P Andersson. Aalborgs Jubileums Akvavit och Läckö Slottsaquavit, som båda har tydliga inslag av dill, harmonierar också fint.
Den som föredrar vin till kräftorna bör i första hand tänka på att det bör ha en påtaglig friskhet och syra. Sältan i kräftorna dämpar nämligen upplevelsen av syra i vinet. Finns det för lite syra blir vinet platt och tråkigt. Ett tips är att titta på Systemets viner som går under rubriken friska och fruktiga. Smakklockan för friskhet bör åtminstone ha passerat sex och välj bort alla fatlagrade viner.

Spara rödvinet
Av tradition är det vita viner från svalare vinområden som generellt ansetts vara de bästa skaldjursvinerna - de franska distrikten Champagne, Chablis, Sancerre/Pouilly Fumé och Muscadet är exempel på klassiska val, liksom torra och halvtorra rieslingviner från Frankrike, Tyskland, Österrike och Australien.
Även på annat håll i världen finns det viner som kan passa till kräftor. Österrikiska viner på grüner veltliner fungerar fint liksom viner gjorda på druvan sauvignon blanc. Den senare har ofta ett tydligt grönt smakinslag och limefrisk syra som i mitt tycke gör dessa viner till utmärkta kräftpartners. Även Nya Zeelands härligt vitala viner på sauvignon blanc-druvan passar mycket bra.
Mineraliga och äppelfriska chablisviner och syrapigg champagne är aldrig fel i skaldjurssammanhang, men just till dillkokta, salta kräftor vars spad man sörplar i sig tycker jag att de är onödigt påkostade val.
Rödviner fungerar inte så bra. Vill du ändå dricka rött så välj ett lätt och syrafriskt utan påtaglig strävhet eller fatkaraktär. Men spara hellre rödvinet till ostbrickan eller pajen med tillhörande grönsallad som med fördel kan ätas efter kräftorna.
Passande drycker till kräftfesten
Öl
Åbro Sigill, Sverige (nr 1457) 50 cl11,70 kr
Krusovice Premium Lager, Tjeckien (nr 1528) 50 cl12,50 kr
Zeunerts Original, Sverige (nr 1426) 50 cl12,80 kr
Warsteiner, Tyskland (nr 1567) 33 cl13,10 kr
Zubr, Tjeckien (nr 11450) 50 cl13,70 kr
Pilsner Urquell, Tjeckien (nr 1566) 50 cl15,40 kr
Pilsner Urquell 3,5 % (säljs i dagligvaruhandlen) 50 cl ca 12,90 kr
Staropramen, Tjeckien (nr 1679) 50 cl15,90 kr
Jämtlands President, Sverige (nr 1373) 50 cl19,30 kr
Oppigårds Slåtteröl (nr 1404) 50 cl19,90 kr

Alkoholfritt ölalternativ
Jever Fun, Tyskland (nr 1978) 33 cl9 kr
Clausthaler, Tyskland (säljs i dagligvaruhandeln) 33 clca 10,90 kr

Kryddat brännvin
Aalborg Jubileums Akvavit (nr 173) 50 cl184 kr
Läckö Slottsaquavit (nr 33) 50 cl185 kr
O P Andersson Aquavit (nr 42) 70 cl243 kr

Vita viner (torra)
El Cortejo Sauvignon Blanc, Argentina (nr 6012) 58 kr
Marqués de Riscal, Spanien (nr 6001)59 kr
Torres San Medin Semillon, Chile (nr 2052)60 kr
Jacob?s Creek Semillon Chardonnay, Australien (nr 16434)64 kr
Gräsö Riesling Classic, Tyskland (nr 6052)64 kr
Les Fumées Blanches, Frankrike (nr 22139) Box 199 kr66 kr
ZGM Riesling Classic, Tyskland (nr 7274)67 kr
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon, Frankrike (nr 2882)75 kr
Claps Sauvignon, Italien (nr 2426)80 kr
Gobelsburger Grüner Veltliner, Österrike (nr 2775)85 kr
C J Pask Roy?s Hill Unoaked Chardonnay, Australien (nr 2730)87 kr
Vicar?s Choice Sauvignon Blanc, Nya Zeeland (nr 12000)89 kr
Château Bonnet, Frankrike (nr 4151)89 kr
Gobelsburger Riesling, Österrike (nr 4376)89 kr
Schloss Vollrads Riesling trocken (nr 5846), Tyskland89 kr
G4 Riesling, Australien (nr 6712)99 kr
Petit Chablis Domaine Sainte Claire, Frankrike (nr 5588)99 kr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!