Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dra dit pepparn växer

Det är dags att vakna nu. Våren står för dörren och det handlar om veckor innan grillen tänds för första gången i år. I väntan på riktig glöd hettar vi upp oss med pepparstarka biffar och njuter av smaker som var snudd på vardagsmat under 70-talet ...

Kryddigt. Helstekt oxfilé med pepparsås är festmat som kan förberedas.

Kryddigt. Helstekt oxfilé med pepparsås är festmat som kan förberedas.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-02-21 13:37

Alla som var med på 60- och 70-talet minns säkert hur allt skulle vara kryddat med peppar i allmänhet och grönpeppar i synnerhet. Pepparstek på krogen var bara så inne och vi njöt av att se hur livrädda hovmästare flamberade så både ögonbryn och restauranginredning gick förlorad. Det var tider det.
I dag är vi mer nyanserade och ser flamberandets kost mer som det skådespel det är än nödvändig del i matlagningen. Faktum är att flambering inte tillför speciellt mycket smak utan är mer show i avsikt att imponera på gäster. Den smak som spriten tillför kommer bättre till sin rätt om den hälls direkt i såsen.
Alkoholen, om den utgör ett bekymmer, försvinner som en dimma redan vid cirka 60 grader men smaken finns kvar. Tänk bara på att både konjak och whisky är lagrade spritsorter som tagit smak av de ekfat de legat i. För att smaksättningen ska bli lyckad måste man vara återhållsam med dropparna och helst välja billiga, kortlagrade sorter före de som legat länge. I klartext, dyr och långtidslagrad sprit gör sig bättre i glas än i kastrull.


Helstekt oxfiléOxfilé med pepparsås är festmat av högsta rang. Normalt har man gäster hemma när den här typen av mat serveras vilket innebär att man vill förbereda och känna sig säker på resultatet innan maten ska dukas fram. Helstekt oxfilé är hur enkelt som helst och osande förberedelser som bryning kan göras i god tid. Vid servering behöver köttet bara stekas i ugn, ges några minuter att sätta sig och sedan skivas upp och serveras. Såsen kan kokas dagen innan om man så vill och tillbehör som tomatsallad och bakad potatis är exempel på mat som antingen kan förberedas eller lagas i bästa festklädseln.


Festlig vardagsmatPepprig mat behöver inte nödvändigtvis innebära att man brandskattar hushållskassan med inköp av dyra köttbitar. Den mest vardagliga köttfärs kan bjudas med festlig grönpepparsås och vips är det fest mitt i veckan om man så vill.
Grönpeppar kom till Sverige via de franska köken efter andra världskriget. I dag kan vi inte ens föreställa oss vilken smaksensation det var. Tänk bara att gå från rätter som dillkött, kokt falukorv med stuvade morrötter till kryddiga färsbiffar med grönpepparsås. Efter en försiktig inledning på bättre krogar kom grönpepparn att hamna i var mans kryddskåp under sent 60-tal och sedan var kryddexplosionen ett faktum. Allt skulle kryddas med grönpeppar, sedan spelade det ingen roll om det var mjukost eller festsåser. Märkligt kan tyckas, men historiskt sett inte helt oväntat. Peppar har varit en uppskattad krydda i generationer och den som kan sin mathistoria glömmer inte att pepparkryddade kakor var ett uppskattat inslag på julens festbord. Att pepparn senare ersattes med andra kryddor som kanel, kryddnejlikor och ingefära är en annan sak.

Helstekt oxfilé
4 personer
700 g oxfilé
1 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
smör och rapsolja till bryning

1. Putsa filén. Ta bort hinnor och synligt fett med vass kniv. Skär försiktigt så inte det dyra köttet följer med.
2. Blanda salt och svartpeppar. Gnid in filén med kryddblandningen.
3. Hetta upp en stekpanna. Bryn köttet runt om så det får fin färg. Så här långt kan tillagningen förberedas. När köttet ska serveras steks det färdigt i 200 graders ugn 15-20 minuter beroende på hur genomstekt man vill ha sin filé. Avsluta alltid stekningen med att rulla in köttet i folie och låt det ligga 7-8 minuter innan det skivas upp. Är man för snabb med kniven hamnar all den goda köttsaften på skärbrädan, i synnerhet om man valt en kortare stektid med avsikt att få ett rött och saftigt kött.

Pepparsås
4 personer
2 msk smör
1 gul lök
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
3 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
sojakulör
2 dl grädde
1 tsk grovkrossad svartpeppar
1 msk ljus senap, gärna av Dijontyp
1/2 tsk dragon
2 msk konjak eller mild whisky (om man vill)
salt

1. Skala och hacka löken grovt. Smörfräs bitarna i kastrull.
2. Rör ner tomatpuré och vetemjöl. Späd med vin och vatten. Tillsätt koncentrerad kalvfond och lite sojakulör för färgens skull. Låt såsen koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i 20 minuter.
3. Sila såsen. Så här långt kan såsen förberedas.
4. Värm såsen och smaka av med grädde, senap, svartpeppar, dragon, sprit och salt.

Tomatsallad
4 personer
4-6 tomater
1 gul lök
3 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 krm svartpeppar
1 msk hackad persilja

1. Skölj tomaterna och skala den gula löken. Tomaterna skivas med början från fästet. Kantbitarna, det vill säga första och sista skivan, ska inte serveras enligt gammal restaurangsed. Hacka den gula löken fint.
2. Blanda olja, vinäger och vatten. Krydda dressingen med svartpeppar.
3. Varva tomatskivor och hackad lök i en skål. Slå dressingen över och garnera med grovt hackad persilja.

Köttfärsbiffar Gourmet
4 personer
Till biffarna:
500 g nötfärs
1 ägg
1/2 tsk smulad, torkad timjan
1 msk fransk matlagningssenap
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
smör till stekning
Till såsen:
1 msk finhackad gul lök
3 msk finhackade persiljestjälkar
1 msk smör
3 msk madeiravin
2 msk krossad grönpeppar
2 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk smulad, torkad dragon
1 msk konjak
salt
maizena till redning

1. Blanda köttfärs med ägg, timjan, matlagningssenap och pressad eller finhackad vitlök. Salta och peppra färsen lätt. Biffarna får styrka så det förslår av såsen.
2. Forma till biffar som steks med smör i medelvarm panna.
3. Finhacka gul lök och persiljestjälkar. Fräs hacket med smör i kastrull. Tillsätt madeiravin och grovt krossad eller hackad grönpeppar. Slå på vatten, grädde och kalvfond. Koka upp och red av lätt med maizena löst i lite vatten. Krydda med dragon och lite konjak (kan uteslutas) och låt såsen sjuda sakta i cirka fem minuter Salta efter smak. Det är en smaksak om såsen ska silas eller serveras med lök och kryddor kvar.
Lägg upp biffarna och slå såsen över. Stekt potatis och tomatsallad bjuds till. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!