Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Doften av hembakat bröd

Ingenting går upp mot bröd du bakat själv. Plötsligt mättar brödet och du slipper uppblåsta limpor och smaklösa frallor. En kvalitetsförbättring du märker från första tuggan. Den goda doften av nybakat bröd får du på köpet.

Stockholm (TT Spektra)2009-09-10 03:00
Kan du avsätta några timmar till bakning är du definitivt på väg att lämna affärens bröddiskar till förmån för ditt egenproducerade matbröd. I en stressig värld kan brödbak funka som rena medicinen då degar som ska jäsa ut, gräddas till bröd och svalna under handduk bara tar den tid de kräver. Till skillnad från matlagning är bakning mer en process som måste ges tid. Så på med radio eller en bra skiva och kavla upp ärmarna. Sedan är det bara att knåda, jäsa och kavla sig fram till det resultat man tänkt sig.Surdeg tar tid
Har man ambitioner i den högre skolan bakar man med surdeg. Här sätter man en grund dagen innan och bakar ut den till bröd följande dag. Vitsen med surdeg är att du får ett saftigare och hållbarare bröd. Och godare, anser många.För egen del måste det vardagliga brödbaket ske ungefär som tillagning av vardagsmat. Ska det bakas måste det gå relativt fort på samma sätt som vardagsmaten inte kan vara alltför tidsödande långkok.Goda pålägg
Ett hembakat och mättande bröd kan också fungera som grund för en lättare lunch. Fräscht bröd, läckert pålägg med mycket grönt är en trend som kommit för att stanna. Uppväxttidens söta limpmackor med margarin och hushållsost syns inte ens i backspegeln.En grundregel när det gäller att skapa en god måltidssmörgås är att allt som passar i en sallad också passar på, eller i, en smörgås. Den viktigaste delen av smörgåsen är brödet. Knaprig skorpa, egen smak och vackert utseende är några grundläggande krav man bör ställa på bröd som ska ersätta en hel måltid. Smör är inte nödvändigt utan kan ersättas med färskost, som keso eller kesella. Pepparrot, färska örter eller ljus fransk senap ger extra smak. Sedan är det bara att ladda med ost, goda charkuterier och grönsaker, allt efter smak och önskemål.
1 långpanna, ca 12 bitar5 dl mjölk, 3 %50 g smör1/2 dl sirap50 g jäst1 tsk salt1/2 msk hel anis1/2 msk hel fänkål1,4 liter rågsikt1. Värm mjölk och fett till fingertemperatur och rör ner sirap.2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt salt, anis, fänkål och mjölk och sirapsblandningen. Arbeta in rågsikt till en slät och smidig deg. Fuska inte med knådningen, den är viktig för ett bra resultat. Jäs under bakduk i 30 minuter.3. Smöra och klappa ut degen i en långpanna. Dela upp i brödrutor med sporre eller vass kniv. Låt brödet jäsa en halvtimme till.4. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 15 minuter. Ta ut brödet, pensla med vatten och grädda fem minuter till. Linda in brödet i bakduk och låt svalna på galler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!