Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Doften av äpplen

En skål med nyplockade svenska äpplen är som parfym i huset en septemberdag. Doften av den sommar som just försvunnit återvänder om så bara för en stund.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-09-20 03:00
Så länge bin och andra insekter gör sitt sviker inte äppelträden. Med få undantag levererar de mer frukt än man hinner ta hand om. Må vara att fruktkvalitén vilar i händerna på vädrets makter, men frukt blir det. Frukt som tacksamt låter sig användas i allt från doftande fruktskålar med ätäpplen till vinterns förråd av äppelmos utan vilket skinkstek knappast är värt att servera.Egna äpplen
Svenska äpplen känns nakna och oskuldsfulla i jämförelse med den hårdhudade importfrukten. Nordiskt tunnskaliga och med krav på varsam hantering, i bjärt kontrast till de illgröna handelsäpplen som så när bildat skola för hur ett äpple ska se ut. Så här års är det egna äpplen som gäller. Plockar man sin frukt i butik bör man välja svenskt när det finns. För mig känns det lika naturligt som att använda svenska mejerivaror och svensk spannmål. Inte just för att det är svenskt utan för att det är hyggligt närproducerat.Kardemumma
När man står mitt i äppelsäsongen faller det sig naturligt att använda äpplen i det mesta man lagar och bakar. Det kan bli en uppdaterad variant av äppelfläsk, här smaksatt med curry och kardemumma. Tuffa kryddor i kombination med milda äppelsmaker kan tyckas, men de trivs ihop och lyfter faktiskt varandra. Kardemumma fick även hänga med i smaksättningen av mina senaste muffins. Som alltid när det gäller bakning bör man tänka stort. Antingen det är muffins, bullar eller kakor blir de mer lockande om de inte görs för små.Kall kräm
Att ta till vara frukt som ramlat i backen blir snabbt en lönande affär. Prova den kanelkryddade äppelkrämen med både sönderkokt och hela fruktbitar. Kall med ännu kallare mjölk är den bara så god. Samma fräscha äppelsmak hittar vi i den egna äppeldrickan som slår ut allt vad apelsinjuice heter nu under några höstveckor.
2 liter2 kg äpplen2 liter kallt vatten1 1/2 msk citronsyra2 krm natriumbensoat500 g strösocker1. Skölj frukten. Ta bort skadade delar, men skal och kärnhus får följa med. Riv frukten i matberedare och blanda fruktmassan med kallt vatten, citronsyra och bensoat i en rostfri bunke. Täck och ställ kallt i ett dygn. Rör i bunken då och då.2. Häll upp fruktmassan i stor sil och låt den självrinna en halvtimme. Blanda saft och socker och rör till dess sockret löst sig. Häll upp drickan på rena flaskor och förslut. Förvaras i kylskåp. Äppeldricka serveras kall med lika delar vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!