Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den nysvenska maten

Begreppet svensk mat blir allt vidare. Dillkött, kalvstek och inlagd sill får ursäkta, men det som verkligen äts i Sverige just nu är pizza, kebab och falafel. Nysvensk mat som sorterats in i facket snabbmat och därmed inte riktigt accepterats som "riktig mat".

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-06-03 03:00
Ett lands matkultur står i ständig förändring. Förr var det kålpudding, paltbröd med fläsk eller kokt torsk med äggsås på matborden var och varannan dag. I dag är det pizza, pasta eller falafel som tagit över. På samma sätt har sättet att skaffa sin mat förändrats. Att koka sin mat på den egna spisen var en självklarhet på 50- och 60-talen. I dag är det helt accepterat att köpa färdig eller nästan färdig mat även mitt i veckan om tiden inte räcker till.Barnsligt förtjust
Begrepp som snabbmat signalerar mat som vi kan köpa i flygande fläng och äta mitt i steget om så är. Att ätandet går snabbt är det viktiga. Vad maten innehåller kommer först i andra hand. Samtidigt får mat som klassas som snabbmat en stämpel som är svår att tvätta bort. Kebabtallrik eller pizza till fina familjefesten är något av ett etikettbrott fast man inte säger det rent ut. Är det verkligen så att det som en gång klassats som snabbmat aldrig blir kvitt sin stämpel? Som kock har jag lagat snart sagt allt som går att laga på en svensk restaurang. Svensk husmanskost är grunden i mitt eget kök, men det hindrar inte att jag är barnsligt förtjust i pizza. Inte den man kan köpa i affären eller hämta i kartong utan pizza som man bakar själv. Spröda kanter, kryddig tomatsås och utvald ost som tillsammans bildar en smakgrund på vilken man kan lägga allt från lufttorkad skinka till krispiga skaldjur. Att baka pizza tar tid och i mitt kök är det allt annat än snabbmat.Samma sak med falafel. Även om jag tar genvägen via förkokta kikärter är det inget man slänger ihop på några minuter. Den riktiga snabbmaten är i mitt kök omelett, kokt fisk eller så här i sommartid en stor skål med kylskåpskall filmjölk toppad med några jordgubbar. Inte dumt det heller...
För 4 personer (4 normalstora portionspizzor eller 2 som täcker hela ugnsplåten, bild ovan)1 1/2 dl fingervarmt vatten25 g jäst (1/2 paket)1 1/2 msk olivolja1 kryddmått salt4 1/2 dl vetemjölTill tomatsåsen:4 msk koncentrerad tomatpuré1 vitlöksklyfta1 msk finhackad färsk oregano eller timjan1 kryddmått svartpeppar1 msk olivolja2-3 msk vattenTill fyllning:2 påsar mozzarella (250 g)4 tomater150 g lufttorkad skinka1 liten burk svarta oliver1 kruka färsk basilikablandade blad (salladsblandning i påse)1. Smula sönder jästen i en skål. Lös upp den i 1 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt därefter olja, salt och sist 4 dl vetemjöl. En halv deciliter vetemjöl sparas till utbakningen. Ställ degen att jäsa i 30 minuter under handduk.2. Blanda samman tomatsåsen. Tomatpuré, riven vitlök, hackade örter, peppar, olja och till sist vatten. Smaken ska vara stark.3. Arbeta upp degen med det sparade mjölet. Dela degen i 2 eller 4 bitar som kavlas ut på lätt mjölad arbetsbänk. Lägg degen på bakplåtspapper och bred på ett tunt lager tomatsås. Lämna lite av kanten utan sås. Fortsätt med tunna skivor mozzarella följt av skivad tomat och oliver.4. Grädda pizzorna mitt i 275 grader het ugn cirka 4 minuter eller till dess de har fått fin färg. Ta up pizzorna och toppa med lufttorkad skinka, färsk basilika och blandade salladsblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om