Varför filmmusik? Svaret ligger inbäddat i varenda stavelse när Anders Herrlin talar om film, dess musik och tonsättarna bakom. För det här är en person som älskar både film, filmmusik och framför allt effekten av en samverkan mellan de båda. Tillsammans med sin fru Jennie Löfgren har han skrivit musiken till elva filmer och ett antal tv-serier, med en dröm om att skriva för utländska filmer.
Han har inget intresse av att gå tillbaka till vad han kallar för "vanlig musik".
- Det är inte längre så där exklusivt som när man var liten och köade utanför skivbutiken, musik får man när man köper flingor, liksom. Det är roligare att jobba med musik och bild, det är mer komplett.
Småbarnspappa
Anders och Jennie har varit ett par och jobbat ihop i 15 år. När andra människor undrar hur de klarar av att arbeta med sin äkta hälft, kontrar han med att fråga hur andra klarar av att låta bli.
- Visst, det är klart att vi kan bråka. Men vi jobbar tillsammans, har barn ihop, är tillsammans dygnet runt och det funkar så jävla bra. Jag har förstått att det är ovanligt och är otroligt lycklig över det.
De har till och med varit barnlediga samtidigt under sonens första år. Det är andra vändan för Anders Herrlin och den här gången har det varit en lugn tillvaro i Vasastans parklekar. Första sonen Victor fick hänga med på världsturné med Roxette som ettåring.
Som ung tillhörde Anders Herrlin Sveriges verkligt stora popstjärnor. Tiden som flickidol i Gyllene Tider ser han tillbaka på med en rysning.
- Det var fruktansvärt. Vi gick aldrig in för att bli idoler. Vi ville bara göra bra musik och kastades in i det där utan medieträning eller några som helst skyddsnät. Plötsligt var det folk som tältade i ens trädgård och snodde tvätt. Det var helt bisarrt.
Lever i nuet
Anders Herrlin beskriver sig som rastlös och var den som bröt upp från Gyllene Tider när han tyckte att bandet stagnerade. Flytten till Stockholm förklarar han delvis som en flykt från kändisskapets avigsidor i en mindre stad.
- Det finns så mycket att upptäcka i världen, att sitta still och göra samma sak, det funkar inte för mig.
Numera är Gyllene Tider en enda stor nostalgitripp för dem som var unga på 1980-talet, med återföreningsturnéer som har fyllt Ullevi med nästan 60 000 personer. Men nostalgi är inte Herrlins favoritmelodi.
- Det är kul när folk kommer på våra konserter och är helt nostalgiska. Men den där grejen med att titta på foton och tänka tillbaka är bara jobbig.
- Det är här och nu som betyder något. Det är det som är så härligt med barn. De lever i nuet, det är därför det ger så otroligt mycket att vara tillsammans med ungar.