Färdigkokt skinka sparar tid och ska man vara riktigt ärlig kan en skinka bara kokas på ett sätt. Om det sker i din största kastrull eller i leverantörernas kokskåp gör ingen märkbar skillnad. Möjligtvis blir den färdigkokta skinkan bättre eftersom koktiden mäts exakt och man slipper över- eller underkokta skinkor på julbordet. Däremot ska man inte köpa sig fri från griljeringen. Det är i detta sista moment som man sätter sin personliga smak och prägel på julskinkan.
Vanligaste griljeringen är med senap och ströbröd. För att senapssmaken ska framträda ordentligt blandas griljeringssenapen med sirap. Ett par äggulor ger extra färg och för att blandningen inte ska rinna av redan under arbetet görs den "klistrig" med potatismjöl.
Personlig prägel
Tänk på att julskinkan är en rejäl köttbit och placera plåten med skinkan så lågt som möjligt i ugnen. Sätter man in skinkan mitt i ugnen kommer den för nära värmeslingorna och resultatet blir lätt bränt.
Andra griljeringar är ingefärsgriljering där senapsblandningen smaksätts med mald ingefära och sirapen ersätts med honung. Sockergriljering är ytterligare ett sätt att sätta personlig prägel på julskinkan. Till skillnad från tidigare griljeringar ska svålen sitta kvar vid sockergriljering. Börja med att göra ett vackert rutmönster med vass kniv i svålen. Tryck in en kryddnejlika i varje kryss och avsluta med att klappa fast farinsocker på skinkan. Sockergriljerad skinka doftar nejlikor och får en vackert blank och knäckig yta.
Friskt äpple
Hur man än griljerar julskinkan kräver den sina tillbehör på julbordet. Hemlagad rödkål med äpplen och julkryddor är en delikatess som inte ska jämföras med den trista mix man kan köpa på burk. Rödkålen passar även till revbensspjäll, köttbullar och rökta korvar. Köpt rödbetssallad är sällan särskilt god. Den hemlagade kan man styra både i smak och fetthalt. Även här får bitar av äpple smaken att bli frisk och god. Till sist, en hemlagad julsenap sitter aldrig fel. Julsenap ska vara söt och stark. Sedan är det en smaksak om man vill blanda i honung eller inte.