Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den goda julskinkan

Julskinkan behåller sin ställning som julbordets mest uppskattade rätt. I år satsar charkuteribranschen och handeln på ett större utbud skinkor, inte minst i olika storlekar. Och trenden att köpa sin julskinka kokt och klar växer sig allt starkare.

Sockergriljerad skinka med snittad svÂl och kryddnejlikor ger en vackert glansig julskinka. Foto: Dan Strandqvist

Sockergriljerad skinka med snittad svÂl och kryddnejlikor ger en vackert glansig julskinka. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-12-16 03:00

Färdigkokt skinka sparar tid och ska man vara riktigt ärlig kan en skinka bara kokas på ett sätt. Om det sker i din största kastrull eller i leverantörernas kokskåp gör ingen märkbar skillnad. Möjligtvis blir den färdigkokta skinkan bättre eftersom koktiden mäts exakt och man slipper över- eller underkokta skinkor på julbordet. Däremot ska man inte köpa sig fri från griljeringen. Det är i detta sista moment som man sätter sin personliga smak och prägel på julskinkan.

Vanligaste griljeringen är med senap och ströbröd. För att senapssmaken ska framträda ordentligt blandas griljeringssenapen med sirap. Ett par äggulor ger extra färg och för att blandningen inte ska rinna av redan under arbetet görs den "klistrig" med potatismjöl.

Personlig prägel
Tänk på att julskinkan är en rejäl köttbit och placera plåten med skinkan så lågt som möjligt i ugnen. Sätter man in skinkan mitt i ugnen kommer den för nära värmeslingorna och resultatet blir lätt bränt.

Andra griljeringar är ingefärsgriljering där senapsblandningen smaksätts med mald ingefära och sirapen ersätts med honung. Sockergriljering är ytterligare ett sätt att sätta personlig prägel på julskinkan. Till skillnad från tidigare griljeringar ska svålen sitta kvar vid sockergriljering. Börja med att göra ett vackert rutmönster med vass kniv i svålen. Tryck in en kryddnejlika i varje kryss och avsluta med att klappa fast farinsocker på skinkan. Sockergriljerad skinka doftar nejlikor och får en vackert blank och knäckig yta.

Friskt äpple
Hur man än griljerar julskinkan kräver den sina tillbehör på julbordet. Hemlagad rödkål med äpplen och julkryddor är en delikatess som inte ska jämföras med den trista mix man kan köpa på burk. Rödkålen passar även till revbensspjäll, köttbullar och rökta korvar. Köpt rödbetssallad är sällan särskilt god. Den hemlagade kan man styra både i smak och fetthalt. Även här får bitar av äpple smaken att bli frisk och god. Till sist, en hemlagad julsenap sitter aldrig fel. Julsenap ska vara söt och stark. Sedan är det en smaksak om man vill blanda i honung eller inte.

Till en normalstor kokt julskinka, ca 3 kg

2 msk senap

1 msk sirap

2 äggulor

1 msk potatismjöl

1 dl ströbröd

1.Ta bort svålen från skinkan. Blanda ihop alla ingredienser utom ströbrödet.

2. Smeta på senapsblandningen och strö över ströbrödet och ställ in skinkan i en långpanna i 200 grader varm ugn. Låt stå tills skinkan fått vacker färg. Det tar 10-15 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!