Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Delikatesser på påskbordet

Fågel blir allt vanligare som festmat. Vid sidan av kyckling kommer kalkon starkt, i synnerhet till helg och fest då man vill att maten ska sticka ut från mängden.

Foto: Lotus Head/Stockxchng

Stockholm (TT Spektra)2011-04-14 03:00

I handeln finns det kalkoner som verkar mallade efter storleken på en modern köksugn. Praktiskt kanske, men här väljer vi en riktig bondkalkon som vuxit sig så stor och god som den blir när naturen får ha sin gång. I det här fallet en hejare på nära nio kilo som med nöd och näppe gick att få in i ugnen. Stekningen av en så stor fågel måste ske med flera vändningar och inte alltför hög värme. Eller, för att tala klartext, det tar ganska lång tid och kräver att du engagerar dig i stekningen med allt vad det innebär av tillsyn, ösning och vändningar.

Örtig fyllning
För den som inte lagat hel fågel tidigare kan en fullstor kalkon vara snudd på skrämmande. I praktiken är det inte knepigare att laga kalkon än vanlig kyckling, med undantag för att allt är så mycket större. Kalkonköttet är magert och för att det inte ska bli för torrt vid tillagningen måste fågeln fyllas med något fett. Valet föll på en örtkryddad fyllning men både rosmarin, timjan och persilja. Örterna blandades med innanmätet från ett lantbröd, ett par gula lökar, ett paket bacon och en rejäl smörklick. Fyllningen har inte bara som uppgift att tillföra fett och smak till köttet utan även vara grund för den fågelgräddsås som ska serveras till.

Färska räkor
Påskmiddagen inleds förslagsvis med en liten smörgås, eller canapé som det heter om man vill att det ska låta finare, garnerad med färska räkor, kallrökt lax och hårdkokt ägg. Den som vill trycker i lite majonnäs också, men det är inte nödvändigt.

Efter kalkonen följer en av världens godaste desserter - tiramisu. Den läggs samman 3-4 timmar i förväg för att vara som bäst när den serveras.

Gemensamt för alla rätter är att de kan, eller måste, förberedas. Kvar vid serveringen är lite garnering och att koka potatis. Enklare, och godare, kan det inte bli i påsk.

För 4-6 personer

4 ägg

2 dl strösocker

500 g mascarponeost (2 burkar)

1 1/2 dl kallt kaffe (eller 1 dl kaffe och 1/2 dl konjak)

1 paket savoiardikex, ca 20 bitar

Till garnering:

2-3 msk kakao

Att äta till:

färska bär, gärna jordgubbar

1. Separera äggvitorna från gulorna. Var noga med att äggvitorna är helt rena från gula och att de läggs i en ren och torr skål (annars går de inte att vispa till fast skum). Gulorna läggs i en annan skål.

2. Vispa äggvitorna till fast skum med torr och ren visp, gärna elvisp. Vispa därefter gulor och socker pösigt. Då kan man använda samma visp som till vitorna. Blanda smeten först med mascarponeost och sedan de vispade äggvitorna.

3. Lägg ett lager av smeten i portionsformar, alternativt på ett uppläggningsfat. Lägg ett lager savoiardikex och fördela kaffe alternativt kaffe och konjak över. Täck med resterande smet och ställ kallt i 3-4 timmar.

4. Sikta över kakao före serveringen. Bjud gärna jordgubbar eller andra färska bär till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om