De nyttiga bönorna
Satsa på bönor i det sommarlata köket. Färska från land eller grönsaksdisk när du vill ha något extra och färdiga på burk när badstranden lockar mer än köksbestyren. Bönor är bra mat på flera sätt. Billiga, nyttiga och fulla med fibrer och protein.
Det som en gång inskränkte sig till vita och bruna bönor har idag vuxit till ett närmast oöverskådligt utbud. Ta den lilla Puylinsen till exempel. Den kommer från Puy mitt i Frankrike, en mörk liten lins med ganska pepprig smak. Den vulkaniska jorden som finns i odlingsområdet anses ge linsen en mycket fin smak som nu upptäckts av stjärnkockar världen över. Från att ha varit okänd i de fina sammanhangen har den på kort tid seglat upp som het ingrediens på de riktigt lyxiga krogarna.
Puylinsen kan kokas direkt utan föregående blötläggning. Den är däremot lite svår att hitta, men passa på att köpa en påse när du besöker någon välsorterad saluhall under semestern. Puylinsen passar bra i vegetariska rätter, soppor och sallader, gärna i sällskap med svamp, vitlök och chili.
Färska bönor
Färska vaxbönor med örtsmör och pasta är sommarens absoluta favorit bland de helt vegetariska rätterna. Så enkel att laga och så underbar att lukta på. Väl i munnen nästan smälter de mjälla bönorna. Det är med bönor som med sparris. Känslan av att äta något som verkligen är en primör är uppenbar. Se bara till att de inte blir överkokta. Vaxbönor behöver bara sjuda några minuter för att bli klara att servera. Lättsaltat vatten ger rätt smak redan från början. Bjuder man bönorna med smält smör smaksatt med finhackad persilja, timjan och dragon smakar de ännu bättre. Lägg upp allt på en bädd av färsk, nykokt pasta och njut. Ha gärna en skål med extra flingsalt på bordet så var och en kan krydda sin portion själv.
Bönor på burk
Bönor på burk behöver inte vara trista. Tar man bara ett par steg till och blandar dem med lök, tomat och färska kryddor trollas den trista burkkänslan bort. Tänk på att man även äter med ögonen och spara de finaste toppbladen på färska kryddor till garnering. Resten hackas fint och blandas i som vilken krydda som helst. Röra med bönor, paprika, lök och tomat kan serveras till såväl pasta som ris, couscous, bulgur eller potatis.
Vidare på samma tema. Svarta bönor på burk, gärna spetsade med fint strimlad eller hackad chili och röd lök, en blandad grönsallad och nystekt franska biffar med senap, örter och vitlök. Även om det låter som en festmåltid för proffskockar är det mat som alla kan laga. Snabbt går det också. Det senare inte nog så viktigt när badbryggan lockar.
Pasta med bönor och örtsmör
4 personer
400 g färska vaxbönor
500 g pasta
salt och olivolja
Till örtsmöret:
50 g normalsaltat smör
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad, färsk timjan
2 msk finhackad, färsk dragon
1 nypa flingsalt (havssalt)
svartpeppar
1. Finhacka persilja, timjan och dragon. Smält smöret i kastrull och blanda ned örtkryddorna. Smaka av med en nypa flingsalt och ett varv med pepparkvarnen.
2. Ansa bönorna, det vill säga ta bort den sega trågen och yttersta ändarna på bönorna. Skölj dem i kallt vatten och lägg ner bönorna i kokande, lättsaltat vatten. Sjud bönorna 3-5 minuter. Spola i kallt vatten igen så att kokningen stannar tvärt.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten med lite olivolja. Låt den färdigkokta pastan rinna av i durkslag. Fördela pastan i portionsskålar eller på djupa tallrikar.
4. Vänd ner och värm vaxbönorna i örtsmöret. De ska bara bli varma, inte mer. Toppa pastaskålarna med bönor och slå lite örtsmör över varje portion. Serveras rykande hett.
4 personer
300 g haricots verts
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl tomatsås, färdig
1 kruka färsk oregano
smör och olivolja
salt och vitpeppar
1. Koka bönorna någon minut i lättsaltat vatten. Slå bort vattnet direkt så bönorna inte blir för överkokta.
2. Skala och hacka den gula löken fint. Hetta upp en stekpanna eller vid kastrull och lägg i smör samt olivolja. Fräs löken lätt utan att den tar färg. Tillsätt bönor och pressa i vitlöken. Rör om och avsluta med tomatsåsen.
3. Hetta på blandningen men låt den inte koka. Smaka av med salt och peppar. Till sist vänds grovt hackad färsk oregano ner i blandningen. Serveras som varm grönsak till kött och fågel.
4 personer
100 g färska eller frysta haricots verts
4 skivor bacon
1. Skär bort spetsarna och dra bort "tråden" från färska bönor. Ge bönorna ett uppkok i lättsaltat vatten och låt dem dra en stund på eftervärmen.
Frysta bönor behöver i regel inte förkokas.
2. Rulla in bönorna i baconskivorna. Placera rullarna på ugnsfast fat och ugnsstek dem knappt tio minuter i 200 graders ugn. Serveras som tillbehör till biffstek eller andra kraftiga kötträtter.
4 personer
500 g blandfärs
4 msk ströbröd
4 msk vatten
1 ägg
1 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
1 matsked Dijonsenap
salt och vitpeppar
smör eller margarin till stekning
Till bönorna:
1 burk (ca 400 g) kokta svarta bönor
1 röd lök
1 tsk finstrimlad/hackad chili
1. Blanda ströbröd, vatten och ägg. Arbeta i färsen, kryddorna och avsluta med salt och vitpeppar.
2. Forma färsen till fyra stora eller åtta små biffar. Stek biffarna med smör eller margarin i medelvarm panna.
3. Tippa upp en burk svarta bönor i sil eller durkslag. Låt bönorna rinna av innan de fördelas på tallrikar. De är goda kalla, men vill man kan de värmas försiktigt innan servering. Toppa med fint strimlad chili och bitar av röd lök. Lägg upp biff och blandad sallad intill och servera.
4 personer
500 g gnocchi
1 burk kidneybönor, 400 g
1 burk kikärter, 400 g
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
1 gul paprika
500 g krossad tomat
olivolja
1 msk koncentrerad grönsaksfond
1 kruka färsk oregano
salt och vitpeppar
1. Tippa upp kidneybönor och kikärter i sil och låt rinna av. Skala och skär den röda löken i klyftor. Finhacka vitlöksklyftan. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
2. Koka pastan.
3. Fräs bönor, ärter, lök och paprika med olivolja i vid kastrull. Tillsätt krossad tomat och smaksätt med koncentrerad grönsaksfond. Låt blandningen puttra ett par minuter.
4. Spara de späda topparna på oreganoplantan till garnering. Hacka resten fint och använd som krydda i bön- och tomatröran. Till sist smakas röran av med salt och vitpeppar.
5. Lägg upp pastan, slå såsen delvis över och garnera med färsk oregano. (TT Spektra)
400 g färska vaxbönor
500 g pasta
salt och olivolja
Till örtsmöret:
50 g normalsaltat smör
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad, färsk timjan
2 msk finhackad, färsk dragon
1 nypa flingsalt (havssalt)
svartpeppar
1. Finhacka persilja, timjan och dragon. Smält smöret i kastrull och blanda ned örtkryddorna. Smaka av med en nypa flingsalt och ett varv med pepparkvarnen.
2. Ansa bönorna, det vill säga ta bort den sega trågen och yttersta ändarna på bönorna. Skölj dem i kallt vatten och lägg ner bönorna i kokande, lättsaltat vatten. Sjud bönorna 3-5 minuter. Spola i kallt vatten igen så att kokningen stannar tvärt.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten med lite olivolja. Låt den färdigkokta pastan rinna av i durkslag. Fördela pastan i portionsskålar eller på djupa tallrikar.
4. Vänd ner och värm vaxbönorna i örtsmöret. De ska bara bli varma, inte mer. Toppa pastaskålarna med bönor och slå lite örtsmör över varje portion. Serveras rykande hett.
4 personer
300 g haricots verts
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl tomatsås, färdig
1 kruka färsk oregano
smör och olivolja
salt och vitpeppar
1. Koka bönorna någon minut i lättsaltat vatten. Slå bort vattnet direkt så bönorna inte blir för överkokta.
2. Skala och hacka den gula löken fint. Hetta upp en stekpanna eller vid kastrull och lägg i smör samt olivolja. Fräs löken lätt utan att den tar färg. Tillsätt bönor och pressa i vitlöken. Rör om och avsluta med tomatsåsen.
3. Hetta på blandningen men låt den inte koka. Smaka av med salt och peppar. Till sist vänds grovt hackad färsk oregano ner i blandningen. Serveras som varm grönsak till kött och fågel.
4 personer
100 g färska eller frysta haricots verts
4 skivor bacon
1. Skär bort spetsarna och dra bort "tråden" från färska bönor. Ge bönorna ett uppkok i lättsaltat vatten och låt dem dra en stund på eftervärmen.
Frysta bönor behöver i regel inte förkokas.
2. Rulla in bönorna i baconskivorna. Placera rullarna på ugnsfast fat och ugnsstek dem knappt tio minuter i 200 graders ugn. Serveras som tillbehör till biffstek eller andra kraftiga kötträtter.
4 personer
500 g blandfärs
4 msk ströbröd
4 msk vatten
1 ägg
1 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
1 matsked Dijonsenap
salt och vitpeppar
smör eller margarin till stekning
Till bönorna:
1 burk (ca 400 g) kokta svarta bönor
1 röd lök
1 tsk finstrimlad/hackad chili
1. Blanda ströbröd, vatten och ägg. Arbeta i färsen, kryddorna och avsluta med salt och vitpeppar.
2. Forma färsen till fyra stora eller åtta små biffar. Stek biffarna med smör eller margarin i medelvarm panna.
3. Tippa upp en burk svarta bönor i sil eller durkslag. Låt bönorna rinna av innan de fördelas på tallrikar. De är goda kalla, men vill man kan de värmas försiktigt innan servering. Toppa med fint strimlad chili och bitar av röd lök. Lägg upp biff och blandad sallad intill och servera.
4 personer
500 g gnocchi
1 burk kidneybönor, 400 g
1 burk kikärter, 400 g
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
1 gul paprika
500 g krossad tomat
olivolja
1 msk koncentrerad grönsaksfond
1 kruka färsk oregano
salt och vitpeppar
1. Tippa upp kidneybönor och kikärter i sil och låt rinna av. Skala och skär den röda löken i klyftor. Finhacka vitlöksklyftan. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
2. Koka pastan.
3. Fräs bönor, ärter, lök och paprika med olivolja i vid kastrull. Tillsätt krossad tomat och smaksätt med koncentrerad grönsaksfond. Låt blandningen puttra ett par minuter.
4. Spara de späda topparna på oreganoplantan till garnering. Hacka resten fint och använd som krydda i bön- och tomatröran. Till sist smakas röran av med salt och vitpeppar.
5. Lägg upp pastan, slå såsen delvis över och garnera med färsk oregano. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!