Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De följer upp maffiasuccén

Trots att "Svensk maffia" blev en sällsynt försäljningssuccé tvekade författarduon bakom den inför en uppföljning. Men på bara några år har kartan över Sveriges gäng ritats om - och en fortsättning kändes relevant.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-11-05 03:00
Mellan 2007 och 2009 ökade de kriminella gängen i Sverige med 50 procent, enligt en kartläggning av Rikskriminalen. I takt med att Hells Angels och Bandidos lockar allt fler och nya gäng bildas ökar konflikter och våld. Samtidigt har samhället samlat sina resurser för att möta kriminaliteten - det har blivit jobbigare att vara gängmedlem.För journalisterna och författarna Matti Larsson och Lasse Wierup var det två anledningar att återvända till den undre världen, och nu kommer uppföljaren till deras första kartläggning av de svenska gängen, "Svensk maffia - fortsättningen".- En ambition har varit att skildra hur det här drabbar människorna runtomkring. Det är en mörkare bok, om alla de här ungdomarna, deras föräldrar och anhöriga som blivit så hårt åtgångna av den här miljön, säger Matti Larsson.Frustrerade föräldrar
De berättar bland annat om en ung kille i Östergötland som nu står åtalad för grovt narkotikabrott, handel med två kilo amfetamin. En kille med stabil uppväxt i ett lugnt villaområde, med engagerade föräldrar som i många år kämpat för att hålla honom borta från gängvärlden.- Vi har fått våra fördomar spräckta. Man är inte vaccinerad mot gängvärlden bara för att man har en trygg medelklassbakgrund. Han är inte den enda vi har mött som inte haft någon synbar anledning att gå in i den här världen, men som ändå lockas in i gängen, säger Lasse Wierup.En trasslig uppväxt räcker inte för att förklara varför de här unga killarna hamnar snett. Det ord som ligger närmast till är i stället rädsla.- Rädsla för att inte finnas i ett sammanhang. De kriminella fortsätter vara rädda, för att åka dit, för vad som kan hända på kåken, för att bli blåsta. För dem fungerar gänget som en försäkring, ett skydd. "Rör inte mig, jag har ett helt gäng som backar mig", säger Matti Larsson.- Nu vill vi en gång för alla spräcka myterna om brödraskap och "en för alla, alla för en"-mentaliteten. Det handlar inte om ett brödraskap, det är ett toppstyrt ledarskap och ett cyniskt utnyttjande av de som är svagare, fortsätter han.Varför använder ni ordet maffia om de här gängen?- Vi är medvetna om att det är kontroversiellt, men tycker att det är en adekvat beskrivning. Det handlar om organisationer med egna regler, egen rättstillämpning, bestraffning och beskattning, ett parallellt samhälle vid sidan av det reguljära, precis som maffian i Italien, säger Matti Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om