Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags för dumplings

Kina växer sig allt starkare, inte bara ekonomiskt utan även som inspirationskälla för det vi stoppar i oss. Nu är det dumplings som gäller - små ångkokade degknyten med varierande innehåll.

Dumplings är små fyllda degknyten som ångkokas med sallad och bjuds med inlagd ingefära och sojadipp.  Foto: Dan Strandqvist

Dumplings är små fyllda degknyten som ångkokas med sallad och bjuds med inlagd ingefära och sojadipp. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-10-06 03:00

Dumplings är stort i hemlandet och ett måste vid familjehögtider och inte minst vid firandet av det kinesiska nyåret. På den internationella arenan sorteras dumplings in i samma fack som exempelvis sushi - något litet och gott som man antingen äter på speciella dumplingsrestauranger eller tar med sig hem. De små degknytena är just inte större än munsbitar och äts helst med pinnar och olika goda tillbehör, som smaksatt soja och inlagd ingefära.

Gör egen deg
Att göra egna dumplings kan tyckas bökigt, men har man väl kavlat fram en bra deg är det inga större problem. Färdig deg, så kallad wontondeg, finns att köpa fryst i välsorterade affärer om man inte känner sig mogen för att göra sin egen. Men, ingredienserna är få och arbetet lätt, så hemknådad deg känns ändå som det bästa alternativet.

Tillagningen sker i ånga, ett matlagningssätt som vi inte är så vana vid i vår del av världen. Här finns alla tänkbara lösningar, allt från vackra kinesiska ångkokningstillsatser i trä till moderna varianter i rostfritt. Båda placeras ovanpå ett kärl med kokande vatten. Enklaste ångkokningssättet är att använda en helt vanlig kastrull och ett par djupa tallrikar. Först en tallrik med botten upp och sedan en rättvänd tallrik för det man vill tillaga. Fyll på vatten så att den första tallriken hamnar under ytan, på den andra tallriken läggs kinakål som bädd och ovanpå placeras de små degknytena. Själva ångkokningen sker sedan under lock.

Fyllning
Dumplings kan fyllas med snart sagt allt som går att äta. Blandningar med både kött och skaldjur är vanliga men här väljer vi att göra två olika varianter. Riktigt kryddiga skaldjursdumplings med sambal oelek, vitlök och ingefära samt mildare köttfärsdumplings med fläskfärs, lime och salladslök. Fyllningarna kan antingen köras snabbt i matberedare eller hackas för hand.

För 4 personer (12 bitar)

1/2 huvud kinakål

Till degen:

1 dl vatten

3 dl vetemjöl

1 äggula

1 krm salt

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Till fyllningen:

300 g skalade räkor

1 tsk sambal oelek

1 msk färskriven ingefära

1 tsk sesamolja

2 krm salt

1. Koka upp vattnet till degen. Blanda det heta vattnet med salt och hälften av mjölet i en bunke. Arbeta in resterande mjöl och mot slutet även äggulan.

2. Dela degen i 12 bitar som kavlas ut på lätt mjölad arbetsbänk. Skär ut runda kakor med cirka 12 centimeters diameter. Pudra varje kaka med mjöl och trava på varandra.

3. Hacka ingredienserna till fyllningen, antingen för hand eller helt kort i matberedare.

4. Lägg ut degkakorna på arbetsbänken och lägg en matsked fyllning i mitten. Blanda majsstärkelse och vatten i en skål. Pensla kanten med blandningen och vik degen över fyllningen och nyp ihop skarven.

5. Strimla salladen grovt och lägg i ångkokarens översta del. Placera degknytena på salladsbädden och ångkoka allt under lock i 10 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!