Dumplings är stort i hemlandet och ett måste vid familjehögtider och inte minst vid firandet av det kinesiska nyåret. På den internationella arenan sorteras dumplings in i samma fack som exempelvis sushi - något litet och gott som man antingen äter på speciella dumplingsrestauranger eller tar med sig hem. De små degknytena är just inte större än munsbitar och äts helst med pinnar och olika goda tillbehör, som smaksatt soja och inlagd ingefära.
Gör egen deg
Att göra egna dumplings kan tyckas bökigt, men har man väl kavlat fram en bra deg är det inga större problem. Färdig deg, så kallad wontondeg, finns att köpa fryst i välsorterade affärer om man inte känner sig mogen för att göra sin egen. Men, ingredienserna är få och arbetet lätt, så hemknådad deg känns ändå som det bästa alternativet.
Tillagningen sker i ånga, ett matlagningssätt som vi inte är så vana vid i vår del av världen. Här finns alla tänkbara lösningar, allt från vackra kinesiska ångkokningstillsatser i trä till moderna varianter i rostfritt. Båda placeras ovanpå ett kärl med kokande vatten. Enklaste ångkokningssättet är att använda en helt vanlig kastrull och ett par djupa tallrikar. Först en tallrik med botten upp och sedan en rättvänd tallrik för det man vill tillaga. Fyll på vatten så att den första tallriken hamnar under ytan, på den andra tallriken läggs kinakål som bädd och ovanpå placeras de små degknytena. Själva ångkokningen sker sedan under lock.
Fyllning
Dumplings kan fyllas med snart sagt allt som går att äta. Blandningar med både kött och skaldjur är vanliga men här väljer vi att göra två olika varianter. Riktigt kryddiga skaldjursdumplings med sambal oelek, vitlök och ingefära samt mildare köttfärsdumplings med fläskfärs, lime och salladslök. Fyllningarna kan antingen köras snabbt i matberedare eller hackas för hand.