Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cirkus- direktören som blev forskare

Tilde Björfors är eldsjälen som sett till att Sverige fått en egen nycirkusgrupp, Cirkus Cirkör, samt tillhörande gymnasieskola och en massa andra verksamheter. Sedan tre år tillbaka leder hon ett forskningsprojekt om just nycirkus.

Foto: FELIPE MORALES / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-01-12 03:00

Allt började med att Tilde Björfors som 20-åring åkte till Paris och kom i kontakt med nycirkusen. Fast besluten om att dela med sig av upptäckten bestämde hon sig för att etablera konstformen i Sverige. Basen blev så småningom Botkyrka, en förort till Stockholm. Sedan dess har verksamheten vuxit rejält. I dag finns allt från prova-på-träning för barn och ungdomar till gymnasieutbildning och turnerande föreställningar. Och den främsta drivkraften är Tilde själv.

"Nästan i affekt"
Som om inte det vore nog har hon även dragit igång ett forskningsprojekt om nycirkusen.

- Idén kom efter att vårt gymnasieprogram blev en del av Danshögskolan. Där förväntades det av oss att vi bara skulle malla in oss i deras konstform, säger Tilde och berättar att hon, "nästan i affekt", skrev en forskningsansökan till Vetenskapsrådet.

För att inte drunkna i andras formuleringar ville hon berätta om nycirkusen, vad den står för och inte minst befästa den som en egen konstart.

- Cirkusartister hör inte precis till dem som skriver långa avhandlingar om vad de gör. Jag kände att vi skulle behöva formulera vad vi gör - både utåt och för oss själva.

Stort behov
Så småningom kom svaret, ansökan hade beviljats. Sedan tre år tillbaka leder hon forskningsprojektet, som omfattar ett hundratal artister runt om i världen och som även inkluderar forskare från olika forskningsområden - alltifrån ekonomi och pedagogik till psykologi och neurologi (hjärnforskning).

Under våren börjar redovisningen av projektet i form av en utställning på Mölndals museum. Men hon påpekar att det bara är en delredovisning och att materialet är gigantiskt.

- Det är typiskt mig. Andra brukar säga less is more. Jag brukar säga more is more. Men eftersom så lite forskning har gjorts om nycirkus är också behovet stort och brett.

Vara närvarande
Förutom forskare kan Tilde Björfors även titulera sig professor, konstnärlig ledare och cirkusdirektör. För att lyckas med allt har hon varit tvungen att lära sig att faktiskt koppla av ibland, berättar hon. Där har flytten ut till Ingarö i Stockholms skärgård varit till stor hjälp.

- Man kan inte skapa om man inte får se himlen.

n Namn: Tilde Björfors.

n Fyller: 40 år den 13 januari 2011.

n Bor: På Ingarö utanför Stockholm.

n Familj: Sambon Fredrik "Fefe" Deijfen och sonen Laban, 6 år.

n Aktuell: Med föreställningen Wear it like a crown som går på Södra teatern i Stockholm från och med 9 januari 2011. Förbereder en utställning om nycirkusen på Mölndals museum som har premiär den 14 april 2011.

n Karriär i korthet: Var med och startade en gymnasieskola som 16-åring. Har studerat cirkus i Paris. Grundade Cirkus Cirkör 1995, därefter Cirkusgymnasium. Professor i nycirkus vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm sedan 2005. Har tilldelats ett flertal priser och stipendier, bland annat Årets uppstickare 2001 och Framtidens ledare 2004. Har skrivit boken Inuti ett cirkushjärta.

n Om att fylla 40: "Det känns väl inte jättekul. Att bli 30 var en befrielse, då fick man vara vuxen utan att känna ångest. Men 40 ser jag inget charmigt med. 50 däremot - då kan man snacka erfarenhet."

n Så firar jag födelsedagen: "Jag har ju inte haft någon inflyttningsfest, och min man fyller några dagar innan mig så jag funderar på att slå på stort. Jag leker med tanken i alla fall."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om