Hamburgarens historia sägs börja på andra sidan Östersjön. Fattiga människor i Baltikum skrapade köttet från slaktade djur och stekte det som biffar. Med industrialismen hamnade både balter och deras matvanor i Hamburg och senare även i USA. I ett land med snabbt växande befolkning var behovet av mat gigantiskt. Inte minst mat som man kunde stoppa i sig i flygande fläng. Vid världsutställningen i S:t Louis 1904 vet man att hamburgare i bröd, ungefär som vi äter dem än i dag, fanns med som en publikdragande attraktion.
Mat på vägen
1920-talet var hamburgaren och snabbmatens stora genombrottstid. Alkoholförbudet i Amerika gjorde att barer förvandlades till snabbmatsställen med enkla menyer. Första riktiga hamburgerkedjan White Castle öppnade 1921 och några år senare började folk få tillgång till bilar som kunde köras året runt. Mat i påse öppnade nya marknader, och sedan har det rullat på.
Ingen disk
Efter andra världskriget började folk få mer fritid och bättre ställt. Det faktum att amerikaner i uniform kastats ut över hela jordklotet fungerade som en katalysator för hamburgarnas segertåg världen över. Smarta affärsmän insåg att hamburgare kunde serveras rekordsnabbt med logistik och planering. Genom att hoppa över porslin, glas och bestick kunde man spara massor av pengar och tid.
På tallrik
Folk svalde hela konceptet och snart satt miljoner människor världen över och åt med händerna. Om det kan man tycka vad man vill, men affärsidén är genial och väl värd att kopiera hemma i det egna köket. Ta kontroll över burgarna och gör dem själv. Och varför inte servera dem på porslinstallrik för omväxlings skull?