Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Burgare med variation

Hamburgare har funnits i drygt hundra år. Från 1904 i sin moderna tappning, omgiven av bröd.Alkoholförbud, bilism och kortare arbetstider - allt har gynnat hamburgaren.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-02-03 03:00

Hamburgarens historia sägs börja på andra sidan Östersjön. Fattiga människor i Baltikum skrapade köttet från slaktade djur och stekte det som biffar. Med industrialismen hamnade både balter och deras matvanor i Hamburg och senare även i USA. I ett land med snabbt växande befolkning var behovet av mat gigantiskt. Inte minst mat som man kunde stoppa i sig i flygande fläng. Vid världsutställningen i S:t Louis 1904 vet man att hamburgare i bröd, ungefär som vi äter dem än i dag, fanns med som en publikdragande attraktion.

Mat på vägen
1920-talet var hamburgaren och snabbmatens stora genombrottstid. Alkoholförbudet i Amerika gjorde att barer förvandlades till snabbmatsställen med enkla menyer. Första riktiga hamburgerkedjan White Castle öppnade 1921 och några år senare började folk få tillgång till bilar som kunde köras året runt. Mat i påse öppnade nya marknader, och sedan har det rullat på.

Ingen disk
Efter andra världskriget började folk få mer fritid och bättre ställt. Det faktum att amerikaner i uniform kastats ut över hela jordklotet fungerade som en katalysator för hamburgarnas segertåg världen över. Smarta affärsmän insåg att hamburgare kunde serveras rekordsnabbt med logistik och planering. Genom att hoppa över porslin, glas och bestick kunde man spara massor av pengar och tid.

På tallrik
Folk svalde hela konceptet och snart satt miljoner människor världen över och åt med händerna. Om det kan man tycka vad man vill, men affärsidén är genial och väl värd att kopiera hemma i det egna köket. Ta kontroll över burgarna och gör dem själv. Och varför inte servera dem på porslinstallrik för omväxlings skull?

För 4 personer

500 g ren nötfärs

1 msk lökpulver

1 tsk konc. kalvfond

1 tsk mycket finhackad chili

1 tsk salt

1-2 msk vetemjöl

rapsolja

Till dressingen:

1 dl hackad röd paprika

1 dl hackad rödlök

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk finhackad chili

1 dl chilisås på tomatgrund

3 msk rapsolja

salt

Att äta till:

4 hamburgerbröd

4 rejäla skivor cheddar- eller Jarlsbergost

roman- eller isbergssallad

skivad tomat

1. Dressingen först. Hacka röd paprika och rödlök fint, ungefär i 3-4 mm stora bitar. Blanda med riven vitlök, riktigt finhackad chili och chilisås. Avsluta med att röra i olja och smaka av med salt.

2. Arbeta samman nötfärs med lökpulver, fond, finhackad chili och salt. Avsluta med vetemjöl i omgångar så att färsen binds samman. Forma 4 rejäla hamburgare.

3. Stek hamburgarna i rapsolja, cirka 3 minuter per sida. Mot slutet läggs osten ovanpå burgarna. Öppna och rosta hamburgerbröden i ugn. Grunda med sallad och skivad tomat, därefter kött, ost, dressing och bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!