Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bjudning i tre delar

Satsa på en vårinspirerad trerättersmeny med grön sparris och lamm som bas. Festligt, lättlagat och utformat så du kan förbereda en hel del i lugn och ro.

Lammytterfilén serveras på bädd av julienneskurna grönsaker och en lätt madeirasky. Foto: Dan Strandqvist

Lammytterfilén serveras på bädd av julienneskurna grönsaker och en lätt madeirasky. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-03-31 03:00
Tidigt på säsongen får vi förlita oss på importerade eller i vissa fall frysta råvaror till fest. Ur våra svenska land har inte ens rabarbern hunnit upp, än mindre några bär eller grönsaker. Men lugn, de kommer, även om väntan känns oändlig denna snöiga vår.Grön sparris från södra Europa finns redan nu i grönsaksdisken. Den är ofta helt okej, men kom ihåg att bära hem den som vore den gjord av glas. Färsk sparris trivs definitivt inte i en fullpackad plastkasse och de spröda topparna går väldigt lätt förlorade.Het ugn
Sparrisen serveras i små smördegslådor av fryst smördeg, såvida man inte är sjukt förtjust i att kavla. Tänk bara på att smördeg måste in i varm ugn. Se till att ugnen håller sina 200 grader innan smördegslådorna sätts in. För kall ugn leder till platta, feta lådor som inte gör någon glad.Här får sparrisen sällskap av en örtmousselin. Bakom namnet döljer sig en hollandaisesås smaksatt med vispad grädde och hackade örter. Men lugn, det ska bara vara en dryg matsked per person.Helsteks
Det som förr var lammsadel är lammytterfilé idag, det vill säga samma kött fast utan ben. Köttet är mört som riktig filé och kan helstekas direkt i pannan. Servera det fina köttet på en driva av fint strimlade och smörkokta grönsaker som morot, paprika, rödlök, zucchini och sockerärter.En enkel madeirasky, en förfinad form av stekt potatis och ett segel av parmesanost gräddat till ett flarn gör sällskap på tallriken.Finare namn
Avslutningen kommer bli allas favorit. Marängsviss sa man när maränger, vaniljglass och vispad grädde rördes samman med chokladsås i stor skål. Samma röra, om än lite finare presenterad och kompletterad med tunna skivor banan kallas hovdessert. Här fick det bli några dyrköpta jordgubbar också, mest som garnering. Desserten kommer älskas av alla, ung som gammal.
För 4 personer2 plattor fryst smördeg1 ägg1 bunt grön sparrissalt1 msk smör




Till örtmousselinen:
1 1/2 dl hollandaisesås1 dl vispad grädde1 msk finhackad persilja1 msk finhackad gräslök1 msk finhackad dillAtt äta till:blandade späda salladsbladpersiljakörbärstomater1. Dela smördegsplattorna i tre delar. Du får sex bitar, men om någon skulle misslyckas har du ett par i reserv. Värm ugnen till 200 grader. Pensla översidan på smördegsbitarna med uppvispat ägg. Grädda av mitt i ugnen till dess de rest sig ordentligt och fått fin färg.2. Färdig hollandaise duger i allmänhet bra. Vispa grädden hårt. Hacka örterna. Blanda sås, grädde och örter. Smaka av med salt.3. Ta bort någon centimeter längst ner på sparrisen. Grön sparris behöver inte skalad. Koka sparrisen i saltat vatten cirka 2-3 minuter. Prova gärna med sticka i nedre delen av sparrisen. Den ska ha kvar lite tuggmotstånd men inte vara rå. Slå av vattnet och låt en smörklick smälta ner över sparrisen.4. Dela smördegslådorna i en över och underdel. Fördela sparrisen på nederdelarna, klicka på lite örtmousselin och garnera med persilja innan överdelen sätts tillbaka. Bjud med späda blad och delade körbärstomater.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!