Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bjud på hemgjord glass

När jobben tog slut för ett gäng italienska smeder från Dolomiterna för så där hundra år sedan blev det starten på glassens historia. Smederna tog hand om den snö och is som fanns i bergen - och startade glasstillverkning.

Yoghurtglass med jordgubbar känns som den bästa av glassar just nu.

Yoghurtglass med jordgubbar känns som den bästa av glassar just nu.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2011-06-23 03:00

I det moderna köket är det lätt som en plätt att göra egen glass.

Norditalienska smeder i all ära, men ska man vara riktigt rättvis var det i andra änden av Italien som allt började. Araber som seglat över till Sicilien blandade is och snö från Etna med söta fruktpuréer och skapade därmed de första glassarna i Europa. På Sicilien kom den kalla desserten att döpas till sorbetto, det vill säga "nedisat"l.

Nödens lag
Hur kom då smederna in i bilden, kan man undra? Jo, världen stod i en brytningstid mellan hantverk och industrialism. Mot slutet av 1800-talet minskade efterfrågan på handsmidda redskap och verktyg och de skickliga smederna från norra Italien, speciellt kring staden Veneto, såg sin utkomst försvinna. Men nöden är uppfinningarnas moder och smederna bytte glödhett järn mot iskall snö, vilket det finns gott om i de norditalienska bergen.

Extra smak
Italiensk glass delas in i tre huvudgrupper.

Gelati mantecate innebär att glassen är tillverkad på mjölk- eller gräddbas. Det här är vad vi i dagligt tal kallar gräddglass. Denna typ av glass innehåller även ägg, socker och nästan undantagslöst någon form av smakgivare, exempelvis vanilj, frukt eller choklad.

Gelati sorbetti är en kvarleva från araberna på Sicilien, det vill säga frusen fruktpuré och sockerlag, ofta smaksatt med likör eller vin.

Glassbomber
Till sist finns gelati perfetti e bombe, vilket kan låta som något den sicilianska maffian tillfört näringen, men bakom namnet döljer sig det vi kallar parfaiter och glassbomber. Här blandas de ovan nämnda teknikerna till viss del, det vill säga gräddglassen smaksätts med sockerlag och smakgivare. Ett känt exempel på gelati perfetti e bombe är den italienska cassataglassen.

Även du kan skapa egen glass, så här i sommartid. Prova gärna några av mina recept.

För 4 personer

3 dl mjölk, 3% fetthalt

1 dl grädde, 38-40% fetthalt

1 dl florsocker

4 äggulor

1/2 vaniljstång

1. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Det går att använda vanligt strösocker också, men det fina florsockret gör att man snabbare får önskad konsistens.

2. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna. Blanda ner vaniljfröna i äggsmeten.

3. Värm mjölk och grädde till nära nog kokpunkten. När ytan börjar höja sig lyfts kastrullen omedelbart av spisen. Vänta någon minut och vispa sedan ner gräddmjölken i äggsmeten. Ställ blandningen svalt och låt den kallna helt. När den är sval kan man kyla den extra i kylskåp.

4. Kör blandningen i glassmaskin till önskad konsistens. Beroende på utgångstemperatur på smeten och glassmaskinens effekt tar infrysningen 20 till 30 minuter. Glassen kan även frysas in i en liten form med höga kanter. Ta ut formen och rör i glassen några sekunder var 30:de minut. Sätt in glassen i frysen igen och fortsätt så till dess glassen stelnat helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!