I det moderna köket är det lätt som en plätt att göra egen glass.
Norditalienska smeder i all ära, men ska man vara riktigt rättvis var det i andra änden av Italien som allt började. Araber som seglat över till Sicilien blandade is och snö från Etna med söta fruktpuréer och skapade därmed de första glassarna i Europa. På Sicilien kom den kalla desserten att döpas till sorbetto, det vill säga "nedisat"l.
Nödens lag
Hur kom då smederna in i bilden, kan man undra? Jo, världen stod i en brytningstid mellan hantverk och industrialism. Mot slutet av 1800-talet minskade efterfrågan på handsmidda redskap och verktyg och de skickliga smederna från norra Italien, speciellt kring staden Veneto, såg sin utkomst försvinna. Men nöden är uppfinningarnas moder och smederna bytte glödhett järn mot iskall snö, vilket det finns gott om i de norditalienska bergen.
Extra smak
Italiensk glass delas in i tre huvudgrupper.
Gelati mantecate innebär att glassen är tillverkad på mjölk- eller gräddbas. Det här är vad vi i dagligt tal kallar gräddglass. Denna typ av glass innehåller även ägg, socker och nästan undantagslöst någon form av smakgivare, exempelvis vanilj, frukt eller choklad.
Gelati sorbetti är en kvarleva från araberna på Sicilien, det vill säga frusen fruktpuré och sockerlag, ofta smaksatt med likör eller vin.
Glassbomber
Till sist finns gelati perfetti e bombe, vilket kan låta som något den sicilianska maffian tillfört näringen, men bakom namnet döljer sig det vi kallar parfaiter och glassbomber. Här blandas de ovan nämnda teknikerna till viss del, det vill säga gräddglassen smaksätts med sockerlag och smakgivare. Ett känt exempel på gelati perfetti e bombe är den italienska cassataglassen.
Även du kan skapa egen glass, så här i sommartid. Prova gärna några av mina recept.