Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Birgits pris går till stridbar dirigent

Kompromisslös, temperamentsfull och briljant. Birgit Nilssons pris - det största musikpriset i världen - går till den italienske dirigenten Riccardo Muti.

Foto: SIGI TISCHLER

Stockholm (TT Spektra)2011-03-17 03:00

På onsdagen presenterades den andra mottagaren av Birgit Nilsson Prize - Riccardo Muti.

Den italienske dirigenten fick redan i oktober beskedet av Birgit Nilsson-stiftelsens ordförande Rutbert Reisch, men
har tvingats hålla det
hela hemligt fram till i dag.

- Först var han bara tyst, uppenbart överraskad. När han hörde vilka som ingick i juryn och att de fattat ett enhälligt beslut var han mycket nöjd, säger Reisch, som varit på säkert 200 av Riccardo Mutis föreställningar sedan 1971.

- Alla framträdanden som jag har sett har känts fem minuter långa, det är som att tiden stannar när han dirigerar. Han får fram musikens humor, men med en underliggande melankoli.

Just nu i Italien
Den italienske dirigenten har världen som spelplan och har också gästspelat i Sverige, senast på Östersjöfestivalen i höstas. I dag leder Riccardo Muti Chicago Symphony Orchestra, men han är allra mest känd för sina 19 år på La Scala i Milano. Den posten lämnade han 2005 efter en bitter tvist med personalen.

För tillfället befinner han sig åter i Italien, för att några kvällar dirigera Verdis "Nabucco" på Operan i Rom. Den första föreställningen, i lördags, öppnade han med att kritisera den italienska regeringens nedskärningar inom kulturen och när konserten var över fick han publiken att sjunga med i extranumret, för att visa sitt stöd för kulturen.

Bred repertoar
Riccardo Muti brukar inte vilja tala om sitt politiska engagemang, och det är heller inget som framhålls av den internationella juryn. I stället nämner man hans "enorma inflytande på musikvärlden" och Bengt Hall, vd på Malmö Opera och Sveriges representant i prisjuryn, talar om en dirigent med en sällsynt bred repertoar. Han är känd för sina Verditolkningar, men tar sig lika självklart an Wagner, Mozart, Gluck och Bruckner.

- Hans verksamhetsfält är oerhört brett, konstnärligt och geografiskt. Det stämmer väl med Birgits tankar en gång i tiden, säger Bengt Hall.

Riccardo Muti kommer till Sverige i oktober, då han får Birgit Nilssons pris av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Kungliga Operan i Stockholm. Huruvida han då kommer att dirigera är oklart.

Fakta/Kommentarer

Kerstin Nerbe, dirigent:

- Jag fick frågan häromdagen vem som skulle få priset och då föreslog jag vår stora sångerska Nina Stemme. Nu blev det en man igen, det är lite synd att det inte var en kvinna. Men Ricardo Muti är en fantastisk dirigent och en fantastisk operadirigent på väldigt hög nivå. Han är absolut värd priset.

Kjell Englund, chef för Norrlandsoperan:

- Jag tycker det är ett alldeles utmärkt val. Han är en av de mest kompromisslösa dirigenterna konstnärligt och han är väl värd det priset. Men hade jag fått bestämma hade nog Nina Stemme fått det.

Birgitta Svendén, vd Kungliga Operan:

- Jag har själv inte sjungit med honom, men det är ett väldigt spännande val, en av världens absolut främsta dirigenter som alltid har satt konsten och musiken i främsta rummet. Det följer Birgits sätt att jobba med operakonsten, för henne var verken det viktiga, inte allt runtomkring. Muti har samma starka konstnärliga integritet.

Bengt Hall, vd för Malmö opera och jurymedlem för Birgit Nilsson Prize:

- En fantastisk musiker och interpret. Jag blev fångad av framför allt Verdis Rekviem som han gjort i USA och på La Scala. Det ska bli mycket spännande att möta honom.

Elin Rombo, sopran som jobbat med Riccardo Muti:

- Ett fint och bra val, han är en otrolig musiker, en inspiratör när man jobbar med honom. Det är inte så mycket teknik och snack. Jag sjöng Brahms Rekviem för honom i Chicago och sedan har jag också sjungit Schumanns G-dur mässa i Paris. Han är en fantastisk person, vad roligt att det var han som fick priset.

Stefan Johansson, chefdramaturg, Malmö opera:

- Han är inte bara en skicklig dirigent utan en stor personlighet, en passionerad förkämpe för den italienska operan när den är som bäst, han är också väldigt engagerad för det hotade italienska operalivet. Jag tycker det är en väldigt bra pristagare, han är det stora världsnamnet, en fantastisk musiker och en gedigen stridbar kulturpersonlighet.

Michael Tydén, konserthuschef, Berwaldhallen:

- Han är en av de absolut största dirigenterna, en fantastisk person och en otrolig musiker. Jag har sjungit med honom själv för länge sedan och han var ju här under Östersjöfestivalen i höstas. Han dirigerade Brahms Rekviem hos oss, biljetterna tog slut på en gång, kungen var väldigt förtjust och sade att han hoppades se maestro igen. Muti lovade att snart komma tillbaka. Jag hoppas att han ska göra Verdis Rekviem här längre fram.

Fakta/Riccardo Muti

+ Född: I Neapel, 1941.

+ Familj: Gift med Cristina Mazzavillani, som grundat Ravennafestivalen, tre vuxna barn.

+ Chefsdirigent för La Scala i Milano 1986-2005 och Philadelphia Orchestra 1980-1992. Sedan 2010 är han chefsdirigent för Chicago Symphony Orchestra. Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

+ Framhålls som en av världens bästa uttolkare av Verdi, men beskrivs också som otroligt bred med lysande framföranden av såväl Wagner som Mozart.

+ Tidigare i år råkade han ut för en olycka när han dirigerade Chicagos symfoniorkester, han kollapsade under ett framträdande och föll så illa att han fick flera frakturer på käken. Efter operation och rehabilitering är han nu helt återställt och arbetar som vanligt.

//bilder:8

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om