Birgit Nilssons dröm blir sann
Sopranen Birgit Nilsson drömde om att instifta världens största pris inom klassisk musik. Tre år efter den världsberömda sångerskans död blir priset verklighet. Den första pristagaren får ta emot en miljon dollar nästa år, vid en ceremoni som troligen hålls i Stockholm.
Tre år efter Birgit Nilssons död offentliggörs Birgit Nilsson Prize - ett av världens allra största musikpriser. Här spelar hon i Tristan och Isolde. Foto: Fotostudio Fayer
Foto:
De som kan komma i fråga för priset är en manlig eller kvinnlig opera- eller konsertsångare eller en dirigent inom samma område. Priset kan också delas ut till en speciell produktion av ett operakompani. Birgit Nilsson Prize är ett internationellt musikpris och i den jury som snart bildas ska prominenta jurymedlemmar från hela världen sitta. Den allra första pristagaren har dock Birgit Nilsson själv utsett.- Namnet finns i ett förseglat brev. Det offentliggörs under det första kvartalet 2009, berättar Rutbert Reich.Priset ska delas ut vartannat eller vart tredje år. Tanken är att det första priset ska delas ut vid ungefär samma tidpunkt som Birgit Nilsson debuterade på Stockholmsoperan, alltså i oktober. Förhoppningen är att kung Carl XVI Gustaf ska överräcka det vid en ceremoni i Stockholm.- Priset var väldigt viktigt för henne, det ser man ju på själva prissumman. Hon ville bidra till att höja standarden på sången och göra ett avtryck. Med priset ville hon dessutom sätta den svenska operan och kulturen på kartan i världen, precis som hon gjorde under sin karriär, säger Rutbert Reich.n n Hur stor är donationen och hur länge kan priset delas ut?- Det finns ett avsevärt stort belopp pengar, tillräckligt stort för att vi ska kunna fortsätta att dela ut det under många år framöver.n n Har prisfonden påverkats av den globala finanskrisen?- Väldigt marginellt. Vi var smarta nog att dra oss ur finansmarknaden i tid, säger Rutbert Reich som i många år var ekonomichef på tyska Volkswagen.Han lärde känna Birgit Nilsson 1968 och kom att bli nära vän med den berömda operasångerskan. Han talar varmt om hennes stora musikalitet, men också om hennes varma och generösa personlighet. Att Birgit Nilsson valde att det stora musikpriset skulle offentliggöras flera år efter hennes död ser han som symptomatiskt.- Det var typiskt Birgit. Hon gav ju heller aldrig någon avskedsföreställning när hon lämnade operan. Hon brukade säga att "det är som att gå till sin egen begravning". Det var för mycket för henne känslomässigt.