Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bestseller - redan före recensionerna

Förlaget har tryckt en upplaga på 15 000 böcker. Ett glassigt månadsmagasin har utsett Belinda Olssons romandebut till bästsäljare redan före recensionerna, och själv jobbar hon på uppföljaren.

"Jag vill underhålla. Jag håller ju på hela jävla dagarna med mina krönikor och ska tycka saker. Det var så befriande att få landa någonstans mitt emellan", säger Belinda Olsson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

"Jag vill underhålla. Jag håller ju på hela jävla dagarna med mina krönikor och ska tycka saker. Det var så befriande att få landa någonstans mitt emellan", säger Belinda Olsson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2006-03-08 06:00
Hennes ansikte täcker hela baksidan även om hon till skillnad från Liza Marklund bara får just baksidan. Det är ändå Belinda Olssons största bildbyline hittills. Hon har löshår; urringningen skymtar bakom svart spets. Hon ser betydligt bistrare ut än i verkligheten.
- Det är skitroligt. Hela den här genren är ju lite som en kvällstidning. Det är inte lika fint och tjusigt som Ernst Brunner-litteraturen. Och jag kände att det här var att "go all the way". Det är lätt att ändå försöka se lite tankfull ut bara för att man skrivit en bok. Men "inget sånt", sa jag till fotografen, "jag vill se ut som en Danielle Steele-människa."
Belinda Olsson utstrålar pondus. Inför påståendet att hennes debutroman kan läsas som en bearbetning av arbete och graviditet blir hon skarp:
- Men tror du det är min bearbetning av jobbet, tror du att det är mitt liv?

Latte-farsa
Fram tills nu har hon varit mest känd för sina feministiskt färgade krönikor i Aftonbladet. Hon uppmuntrar kaffelatte-farsor och större vardagsjämlikhet överhuvudtaget. Idéen till sin första fiktiva hjältinna fick hon av den enorma responsen på några krönikor om varför det är tabu att inte amma.
"Gravidchock! Reporter erkänner" handlar om kvällstidningsreportern Agata Hansson, 28, och hennes svårigheter att kombinera jobbet som nyhetsreporter på Aftontidningen med just en oplanerad graviditet.
Efter den första chocken finner sig Agata i sitt nya tillstånd men inte i de förväntningar som ställs på henne, eller i att slösa dyrbar tid på profylaxkurser med att älta vilka tofflor som är bäst att ha med till förlossningskliniken.
- Kanske beror det på att det flesta komiker är män, men jag kan tycka det är konstigt att inte fler driver med oss. Vi är så gulliga när vi sitter där med våra handböcker. Som min kompis sa: "ska du gå på gravidyoga igen och låta blir att skratta när ledaren säger "knip med analhålet? Ja," sa jag, "det ska jag".
- Men det här är något som man fan inte får fucka upp, det är därför som man bara inte kör sitt eget race. Det här är nog enda gången jag känt att jag kanske inte gjorde som jag ville, jag föll för grupptrycket. Det är klart att Agata är en kärnvapenreaktion på allt det där, även om hon också är pubertal och löjlig.

En gubbe
"Gravidchock" kan också läsas som en hyllning till kvällspressen om än med ambitionen att samtidigt vara hyfsat sanningsenlig. Till skillnad från Liza Marklunds påstående om att kvällstidningen är kvinnlig slår Belinda Olssons Agata fast att den är en gubbe.
- Åtminstone en man. Då utgår jag från hur könsstrukturerna ser ut, vem som gör vilken typ av jobb, hur man värderar olika ämnen. Det jobbas på de här sakerna men jag känner ändå att det som jag tar upp i boken skulle man kunna ta upp ännu mer. Men Agata är ju inte den här storfeministen, hon skulle inte hålla något stormöte - än. Men i bok två eller tre kanske...

Stavar fel - medvetet
Nyhetsreportern Agata stavar medvetet fel på namnet på personer hon inte gillar.
Hon går om inte över lik så åtminstone långt, för att vara bäst. Hon ljuger, hon intervjuar upprörd minderårig utan att darra.
- Agata går över vissa moraliska gränser och man kan säga att det är hennes egna beslut. Men det är också en slags anda, det är ett extremt kommersiellt sammanhang, det bygger på lösnummer och en mycket stark känsla av att man har en konkurrent.
- Kanske skulle hon inte göra det om hon jobbade på Sveriges Radio, eller kanske skulle hon det, det finns de som har det i sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om