Sedan i början av 1990-talet är det möjligt att besöka Munktellmuseet som huserar i de gamla fabrikslokaler i Eskilstuna där allt svensk traktorindustri en gång började. Här jobbar en skara motorentusiaster, under ledning av Ralph Angestam, dagligen med att återställa gamla klenoder i ursprungligt skick. För tillfället lägger de mest krut på en gigantisk lokomobil (en typ av flyttbar ångmaskin som var föregångare till traktorn) från 1915.
- Det vi saknar i dag är en gengasdriven traktor från krigsåren, summerar museichefen Ralph Angestam. I övrigt har vi det mesta. Och nästan allt fungerar!
Världsrykte
Det var på 1830-talet som det tekniska snillet Johan Theofron Munktell grundade Munktells Mekaniska Verkstad utanför Eskilstuna. Egentligen hade han tänkt lämna landet och göra karriär utomlands. Men i stället beordrades han till Eskilstuna för att få ordning på den miserabla vapentillverkningen vid Gevärsfaktoriet. 1832 startade han den mekaniska verkstad som långt efter hans död skulle nå världsrykte och som kom att modernisera både den svenska verkstadsindustrin och hela det svenska jordbruket.
Köptes av Volvo
I takt med den svenska industrialiseringen växte Munktells Mekaniska Verkstad till en av landets största och i mitten av 1800-talet dominerades produktionen av ångmaskiner, lokomobiler och lokomotiv.
Men grundaren Johan Theofron fick aldrig uppleva företagets riktiga blomstringstid. Han dog redan 1887, alltså långt innan Munktells 1932 slogs ihop med motortillverkaren J & CG Bolinder från Stockholm och startade den framgångsrika tillverkningen av traktorer och lantbruksmaskiner under namnet Bolinder-Munktell. 1950 såldes sedan företaget till Volvo och i dag tillverkas där främst entreprenadmaskiner, det vill säga grävmaskiner, hjullastare och så vidare.