Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Besök snillet som motoriserade bonden

Vill du veta mer om svensk industrihistoria? Då finns det en rad motormuseer runt om i Sverige som lämpar sig bra som resmål så här på sensommaren. På Munktellmuseet utanför Eskilstuna berättas framgångssagan om mannen som startade en traktor- och lantbruksproduktion som småningom kom i Volvos händer.

Redan i mitten av 1800-talet startade Munktells tillverkningen av ånglokomobiler som främst fungerade som kraftverk inom industrin men som också blev början till mekaniseringen av jordbruket. Den här H8-modellen blev Munktells storsäljare.
Foto: Rolf Gildenlöw

Redan i mitten av 1800-talet startade Munktells tillverkningen av ånglokomobiler som främst fungerade som kraftverk inom industrin men som också blev början till mekaniseringen av jordbruket. Den här H8-modellen blev Munktells storsäljare. Foto: Rolf Gildenlöw

Foto: Rolf Gildenlöw

Stockholm (TT Spektra)2009-08-21 11:42

Sedan i början av 1990-talet är det möjligt att besöka Munktellmuseet som huserar i de gamla fabrikslokaler i Eskilstuna där allt svensk traktorindustri en gång började. Här jobbar en skara motorentusiaster, under ledning av Ralph Angestam, dagligen med att återställa gamla klenoder i ursprungligt skick. För tillfället lägger de mest krut på en gigantisk lokomobil (en typ av flyttbar ångmaskin som var föregångare till traktorn) från 1915.
- Det vi saknar i dag är en gengasdriven traktor från krigsåren, summerar museichefen Ralph Angestam. I övrigt har vi det mesta. Och nästan allt fungerar!

Världsrykte
Det var på 1830-talet som det tekniska snillet Johan Theofron Munktell grundade Munktells Mekaniska Verkstad utanför Eskilstuna. Egentligen hade han tänkt lämna landet och göra karriär utomlands. Men i stället beordrades han till Eskilstuna för att få ordning på den miserabla vapentillverkningen vid Gevärsfaktoriet. 1832 startade han den mekaniska verkstad som långt efter hans död skulle nå världsrykte och som kom att modernisera både den svenska verkstadsindustrin och hela det svenska jordbruket.

Köptes av Volvo
I takt med den svenska industrialiseringen växte Munktells Mekaniska Verkstad till en av landets största och i mitten av 1800-talet dominerades produktionen av ångmaskiner, lokomobiler och lokomotiv.
Men grundaren Johan Theofron fick aldrig uppleva företagets riktiga blomstringstid. Han dog redan 1887, alltså långt innan Munktells 1932 slogs ihop med motortillverkaren J & CG Bolinder från Stockholm och startade den framgångsrika tillverkningen av traktorer och lantbruksmaskiner under namnet Bolinder-Munktell. 1950 såldes sedan företaget till Volvo och i dag tillverkas där främst entreprenadmaskiner, det vill säga grävmaskiner, hjullastare och så vidare.

Fakta/Fler motormuseer
Utspridda över hela Sverige hittar du allt från skotrar i norr till brandbilar i söder. Här är åtta museum som kan vara värda ett besök:

+ Brandkårsmuseet i Simonstorp, Östergötland. Massor av brandbilar och ambulanser från mitten av 1700-talet och framåt finns här. Bland brandbilarna finns en Tidaholm från 1923 och en Scania Vabis från 1915. Fascinerande att se hur klumpiga räddningsfordonen var långt in på 1900-talet. Hemsida: www.brandmuseet.se.

+ Försvarsmuseum Boden i Boden, Norrbotten. Visar allt från militärens skidor och uniformer till enorma fordon. Här finns bland annat helikoptrar, stridsvagnar, pansarpjäser, ingenjörsbroar och pontoner. Hemsida: www.forsvarsmuseum.se.

+ Göran Karlssons motormuseum i Ullared, Halland. Museet ligger alldeles intill jättevaruhuset Gekås som grundades av just Göran Karlsson. Det är hans imponerande samling bilar som visas här, samt i sommar en utställning kallad Kvinnan, mannen och bilen. Hemsida: www.gkmotormuseum.se.

+ Motala motormuseum i Motala, Östergötland. 200 fordon på 200 kvadratmeter har det här museet som öppnade redan 1995. De 90 skyltdockorna i tidstypiska kläder ska ge atmosfär åt utställningen, men mer intressanta är kanske alla gamla skriv- och kontorsmaskiner som också ingår i samlingarna. Hemsida: www.motormuseum.se.

+ Munktellmuseet i Eskilstuna, Södermanland. Här kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens först serietillverkade ramstyrda dumper. Den som är intresserad av Volvos historia kan se en film om företagets första 175 år. Hemsida: munktellmuseet.volvo.com.

+ Rubens maskinhistoriska samlingar, söder om Götene, Västra Götaland. En av Skandinaviens största maskinhistoriska samlingar med bland annat ångmaskiner, arbetsfordon, vägmaskiner och veterantraktorer. Tyngden ligger på tidsperioden 1860-1950. Hemsida: www.rubens.se.

+ Skotermuseet i Unnäs, Västerbotten. Här finns ett 60-tal skotrar som speglar fordonets utveckling från 1959 och framåt. Dessutom motorsågar, mopeder och en motordriven spark. Restaurang med servering finns på sommaren. Hemsida: www.skoterhotellet.se.

+ Sveriges järnvägsmuseum i Gävle, Gästrikland. Det här museet finns faktiskt på två platser, i Ängelholm och Gävle. I Gävle finns en av världens finaste järnvägssamlingar, i Ängelholm har man skapat ett upplevelsemuseum med bland annat en lokåkningssimulator. Hemsida: www.jarnvagsmuseum.se.

+ Ystads frivillige bergnings-corps museum, Ystad i Skåne. En av Nordens äldsta frivilliga brandkårer har inte bara gamla brandbilar och brandattiraljer, man kan få åka med bilarna också. Corpsen har nämligen tagit på sig uppgiften att köra guidade stads- och Wallanderturer. Hemsida: www.ystadsfbc.se. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om