Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Berglin längtar till skaparögonblicket

Bakom den prisbelönade skämttecknaren Jan Berglins teckningar ligger ofta hårt och mödosamt arbete. Men de allra bästa idéerna kommer lika oväntat och blixtsnabbt som svalorna flyger in under takpannor.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-03-22 03:00
Skämttecknaren inleder med att både teckna och skämta. Under samtalet klottrar han på ett ark, ett sätt att sedan kunna komma i gång att teckna. Skämtsamt beskriver han sig själv som liten som ett behändigt barn.- Jag hade blodbrist - somnade överallt.Han var inte bara behändig, utan också ett barn som trivdes med att vara ensam. Men han lekte även med de andra barnen. Och han var med och byggde kojor i skogen nära hemmet i Valbo, en mil utanför Gävle.- Kojåldern pågick pinsamt länge, till slut smög jag till skogen på söndagsförmiddagarna.Passion för konsten
Konstintresset levde en slumrad tillvaro fram till gymnasiet. Förvisso tecknade han - främst gubbar med vårta på näsan - och frekventerade Länsmuseet i Gävle långt tidigare, men i 16-årsåldern blommade passionen för konsten.- Då såg jag konst i allting, i himlen, i varje vy och trodde mig vara en stor konstnär. Jag kunde ta cykeln och cykla i väg en mil fram och tillbaka till Länsmuseet.Lärarutbildad
Det stora dragplåstret var en dramatisk målning av Marcus Larson, vars färgklick till fyr fick tåla en närmare granskning.- När min kompis och jag var ensamma, satte vi fingret på färgklicken. Det var lite häftigt.Under dessa år prövade han sina vingar både i målandet och skrivandet. Han kom fram till att han inte dög varken som författare eller stor konstnär. Återstod gjorde skämtteckningar, eller hybriden, som han säger.Men man måste ha ett jobb, resonerade 25-årige Jan Berglin och utbildade sig till lärare i Uppsala. Under studenttiden lämnade han arbetsprover på sina teckningar till studenttidningen Ergo. Resten är en framgångssaga - teckningarna publiceras regelbundet i bland annat Svenska Dagbladet och utkommer ständigt i nya böcker.Bakom teckningarna ligger ofta hårt och mödosamt arbete där idéer rotas, nöts och testas. Allt sker i tätt samarbete med hustrun. Inte sällan drabbas hjärnfabriken av stiltje. Desto lyckligare blir han därför under de nådiga ögonblick, när en riktigt god idé kommer flygande.- De bästa idéerna kommer lika blixtsnabbt som svalor flyger in under takpannor. När det händer infinner sig en underbar känsla, säger Jan Berglin.
Födelsedags-
profilen
Namn: Jan Berglin.Fyller: 50 år den 24 mars 2010.Gör: Skämttecknare och lärare.Bor: Gävle.Familj: Hustrun Maria och två barn i åldrarna 18 och 20.Aktuell: Med en utställning av serieteckningar och skisser på Galleri K i Gävle, tillsammans med hustrun.Karriär i korthet: Lärarutbildning vid Uppsala universitet, serietecknare i studenttidningen Ergo sedan 1985, tecknar regelbundet i Svenska Dagbladet sedan 1995. Medverkar även i andra tidningar och har gett ut ett tiotal samlingsböcker med serier, tillsammans med hustrun. Lärare på lärarlinjen vid Högskolan i Gävle.Utmärkelser: Adamsonstatyetten 1997, Albert Engström-priset 2004, Alf Henriksson-priset, Bild och Ord akademin Lidmanpriset 2007 (tillsammans med Maria Berglin).Så firar jag födelsedagen: "I hemmet."Om att fylla 50: "Det börjar kännas som att få ett tungt städ i huvudet."Det bästa skämtet: "När man tror att skämtet är stulet och så självklart att det funnits sedan tidigare - då är det riktigt bra!"Inspirationskällor: "Svenska Mad, Kalle Anka och den franska skämttecknaren Claire Bretécher."Så rensar jag tankarna: "Promenader med en liten hund."Noja: "Jag hatar knöliga och slarvigt vikta papper."Favoritplats: "Fåtöljen hemma - med papper, penna och en kopp kaffe inom räckhåll."Läser: "Ständigt, fast långsamt."Blir lycklig av: "När ljuset och stämningen är de rätta."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om