Lite tillspetsat ska halva kryddhyllan ner i smöret så när som på salt. Smöret smakar bäst när det smälter ner och blir till en inte helt nyttig men vansinnigt god smörsås. Det tar vi fasta på här och blandar en vegetarisk variant så när som på själva smöret. Vegetabiliskt margarin går att använda, men kan man acceptera smör blir resultatet klart mycket godare.
Till sist, potatis som bakas ska aldrig folielindas. Folien gör att potatisen blir blöt och trist. Stick några hål i skalet och in i ugnen. Folie kan på sin höjd bli aktuellt om potatisen ska varmhållas efter tillagning.
Bakad potatis Café de Paris
4 personer
4-8 bakpotatisar
Till smöret:
100 g smör
1 tsk rödvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm curry
1 krm dragon
1 krm paprikapulver
1 tsk Dijonsenap
1 uns cayennepeppar
några droppar worcestershiresås
1 tsk chilisås på tomatgrund
1. Ta fram smöret i god tid så det hinner få rumstemperatur. Blanda smöret med alla kryddor. Kyl smöret lätt före servering, men bara så pass att det blir fast. Iskallt aromsmör eller ännu värre fryst smör tappar smak.
2. Tvätta potatisarna och perforera skalet med en potatissticka, tandpetare eller knivspets. En handfull små hål i skalet runt om förhindrar att potatisarna exploderar under bakningen.
3. Baka potatisen utan folie, gärna liggande direkt på ugnsgallret, i 175 graders ugn cirka 45-60 minuter beroende på storlek. Servera potatisarna med blandad grönsallad alternativt bönsallad om man vill ha mer proteinrik kost.