Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bakpotatis med cafésmör

Café de Paris är egentligen namnet på en liten restaurang i Genève. Krogen har för alltid skrivit in sig i mathistorien för sitt aromsmör med samma namn. Här gör vi en enkel variant och bjuder till bakad potatis.

Potatis med smak. Enkelt café de Paris-smör ger den bakade potatisen fantastisk smak

Potatis med smak. Enkelt café de Paris-smör ger den bakade potatisen fantastisk smak

Foto: Dan Strandqvist

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-03-06 10:48

Lite tillspetsat ska halva kryddhyllan ner i smöret så när som på salt. Smöret smakar bäst när det smälter ner och blir till en inte helt nyttig men vansinnigt god smörsås. Det tar vi fasta på här och blandar en vegetarisk variant så när som på själva smöret. Vegetabiliskt margarin går att använda, men kan man acceptera smör blir resultatet klart mycket godare.
Till sist, potatis som bakas ska aldrig folielindas. Folien gör att potatisen blir blöt och trist. Stick några hål i skalet och in i ugnen. Folie kan på sin höjd bli aktuellt om potatisen ska varmhållas efter tillagning.

Bakad potatis Café de Paris
4 personer


4-8 bakpotatisar
Till smöret:
100 g smör
1 tsk rödvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm curry
1 krm dragon
1 krm paprikapulver
1 tsk Dijonsenap
1 uns cayennepeppar
några droppar worcestershiresås
1 tsk chilisås på tomatgrund

1. Ta fram smöret i god tid så det hinner få rumstemperatur. Blanda smöret med alla kryddor. Kyl smöret lätt före servering, men bara så pass att det blir fast. Iskallt aromsmör eller ännu värre fryst smör tappar smak.
2. Tvätta potatisarna och perforera skalet med en potatissticka, tandpetare eller knivspets. En handfull små hål i skalet runt om förhindrar att potatisarna exploderar under bakningen.
3. Baka potatisen utan folie, gärna liggande direkt på ugnsgallret, i 175 graders ugn cirka 45-60 minuter beroende på storlek. Servera potatisarna med blandad grönsallad alternativt bönsallad om man vill ha mer proteinrik kost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!