Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Baka till vårens picknick

Det är dags för picknick. Fram med utflyktskorgen, kaffetermosen och en tålig filt. Ladda med goda mackor på hembakat bröd och ge dig ut i den våryra naturen.

Proteinrikt mjöl och lång knådning belönas med härliga bröd för såväl frukostbordet som utflyktskorgen.

Proteinrikt mjöl och lång knådning belönas med härliga bröd för såväl frukostbordet som utflyktskorgen.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-04-28 03:00

Men innan det bär iväg ska vi baka goda bröd. Min filosofi när det gäller bakning, i synnerhet av matbröd, är att det ska vara förhållandevis enkelt. Surdegsbröd blir i regel bäst, med sina långa fibrer och luftiga strukturer, men de kräver dygn av planering och rutiner.

Här lägger vi några extra kronor på ett proffsmjöl, manitoba cream, som lovar luftigt bröd för den som orkar knåda. Proteinhalten hos vanligt vetemjöl är normalt cirka 10 procent. Manitoba cream ligger på 11,5 och utlovar därmed ett mer uppblåst bröd. Men prisvärda vetemjöl special innehåller ännu mer protein, 12 procent, och ger minst lika luftigt bröd till lägre kostnad.

Ruggig dag
Som alltid finns det en hake i resonemanget. Proteinrikt mjöl måste arbetas länge för att ge önskat resultat. Alltså måste du ha en maskin som orkar knåda en medelstor deg.

Först en lös så kallad raskdeg med jäst, vatten och en tredjedel av mjölet som får jäsa en halvtimme. Sedan "bortgörning", det vill säga den slutliga degen, med salt och resterande mjöl, följt av 20 minuters bearbetning och en halvtimmes jäsning. Väl här är det dags att forma bröd som får en sista jäsning innan de gräddas av. Många moment blir det, så är man smart fixar man bröden en ruggig dag och lägger dem i frysen.

Goda fyllningar
Fyllningarna går desto snabbare att blanda ihop. Kycklingfilé kryddas med tandoorikrydda och curry, steks snabbt i rapsolja och får därefter svalna. Skär köttet i mindre delar och blanda med majonnäs, crème fraiche, mer curry, rödlök och syrligt äpple. Fisk- och skaldjursfyllningen görs på kräftstjärtar, kallrökt lax, färskpressad citron och samma blandning av majonnäs och crème fraiche. Sedan är det bara att ladda bröden med goda fyllningar, blandade grönsaker och blad innan man kastar sig ut i vårvädret.

Första satsen:

50 g jäst (1 paket)

8 dl vatten

300 g vetemjöl (5 dl)

Andra satsen:

25 g salt (1 1/2 msk)

780 g vetemjöl (1,3 liter) + ev. 60 g (1 dl)

1 msk olivolja

vatten

några nypor vetekli

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i bunke eller ännu hellre direkt ner i degblandarens skål. Lös upp jästen med det tempererade vattnet. Rör eller starta maskinen och arbeta ner den första satsen mjöl. Arbeta deggrunden i 3-4 minuter. Täck över med handduk och låt den jäsa i 30 minuter.

2. Salta och tillsätt olja. Arbeta in andra satsen mjöl. Arbeta degen i 20 minuter eller till dess degen släpper från bunkens kanter och är slät och smidig. På med handduk och jäs 30 minuter till.

3. Dela degen i 14 delar på 140-150 g vardera. Forma avlånga bröd och lägg på plåt. Jäs ytterligare 20 minuter under handduk. Pensla med ljummet vatten och strö över en nypa vetekli på varje bröd.

4. Grädda lågt i 225 graders ugn i 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under handduk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!