Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Baka med surdeg

Bröd bakat med surdeg som grund kan göra vem som helst glad och lycklig. Eller också förtvivlad om flera dagars förberedelse slutar med just ingenting. Men ha tröst, det mesta går att rädda.

Vetesurdeg som mjölas lite mer och kavlas ut ger galet goda pizzor.  Foto: Dan Strandqvist

Vetesurdeg som mjölas lite mer och kavlas ut ger galet goda pizzor. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-09-08 03:00

Intresset för brödbak med surdeg som grund bara växer. Naturliga jäsdegar bubblar i många kök och tekniken är enkel - men lite tidsödande. Mjöl och vatten är grunden. Blandningen får står ett par dygn för att sedan drygas ut med mer vatten och mjöl de närmast påföljande dygnen.

Mystiska degar
På tredje dagen bubblar det lovande i min surdeg gjord på rågmjöl. Vetesuren i skålen bredvid tycks däremot inte trivas lika bra. Orsaken står skriven i stjärnorna, men det kan vara handelsmjölet som har för lite tryck för att ge degen den jäskraft som ska till. Nästa gång får det bli ett paket hyggligt nymalt Krav-mjöl som har mer av det ursprungliga i sig.

Vetesurdegen, som ska ligga till grund för något grövre baguetter, fick väckas upp med 25 gram jäst som blandades i några timmar innan utbakningen dag fem. Fusk kan man tycka, men hellre det än inga baguetter alls. Smaken och strukturen av surdeg finns där även om den fick lite hjälp på traven.

Vanliga baguetter bakas på enbart vetemjöl, men med ungefär 10 procent ljust rågmjöl i degen får baguetterna mer karaktär och djupare färg.

Mer än bröd
Testa också att baka pizza på vetesurdeg och du är såld för all framtid. Plötsligt har du en urpizza på bordet och den smakar inte som de pizzor du ätit tidigare.

Rågsurdegsbrödet blir ett något mörkare men för den skull inte riktigt mörkt bröd. Satsen räcker till en 12-14 portionsbröd eller till en limpa och hälften så många portionsbröd. Oavsett hur de bakas ut ger de ett mycket gott bröd till frukost eller som tillbehör till soppa eller mustiga grytor.

Ger 3 baguetter

Till surdegen dag 1:

2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl vetemjöl (gärna Krav)

Dag 3:

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

Dag 4:

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

Dag 5:

3 dl vetesurdeg

4 dl ljummet vatten

9 dl vetemjöl + 1-1 1/2 dl mjöl till utbakningen

1 dl ljust rågmjöl

1 msk sirap

1 msk salt

1. Vispa vatten och mjöl kraftigt i en bunke första dagen. Plasta bunken noga och låt surdegen stå i rumstemperatur i 2 dygn. Dag 3 och 4 tillsätts ytterligare vatten och mjöl under vispning följt av plastning.

2. På dag 5 bakas bröden. Ta 3 dl surdeg och blanda med vatten, vetemjöl, rågmjöl och sirap. Kör degen 15 minuter i degblandare. Tillsätt salt och kör 15 minuter till. Låt degen jäsa i 2 timmar.

3. Dela degen i tre delar. Knåda varje del med lite mjöl och forma baguetter. Låt baguetterna jäsa övertäckta på plåt i 2 timmar.

4. Snitta bröden och sätt in dem i 250 graders ugn. Stänk in lite vatten, sänk värmen till 230 grader och grädda bröden i ca 20 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!