Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Baka din egen pizza

När orken tryter brukar det lätt sluta med en pizza i kartong. Praktiskt, men sällan särskilt gott. Bakar du själv blir resultatet något helt annat.Glöm det där med runda pizzor och tekniken att kasta degen i luften.

Pizza från egen ugn är något helt annat än den man bär hem i kartong.
Foto: Dan Strandqvist

Pizza från egen ugn är något helt annat än den man bär hem i kartong. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-08-21 13:15

Det hör till proffsen. Hemma använder vi kavel och bakplåtspapper. Pizzorna får bli lika stora som ugnens plåtar. Du hinner lagom strimla grönsaker till ett par vegetariska pizzor under tiden som degen jäser. Sedan är det bara att baka ut och lägga på fyllningen i rätt ordning. Först tomat, sedan ost och sist det man vill ha på sin pizza. Lägger man osten överst bildar den ett lock som får pizzabotten att bli degig. Ett annat knep är att kavla ut degen på bakplåtspapper, värma plåtarna tomma i ugnen och sedan bara dra över pizzan just som den ska gräddas.

Vegetarisk pizza
För 4 personer (2 långpannor)
Till degen:
1,5 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst (25 g)
1 msk olivolja
1 nypa strösocker
1 nypa salt
4 1/2 dl vetemjöl
Till fyllningen:
2 dl färdig tomatsås, gärna kryddig
4 tomater
1 zucchini
100 g champinjoner
3-4 små rödlökar
250 g mozzarella
1 kruka färsk oregano eller basilika

1. Lös upp jästen i fingertempererat vatten. Tillsätt olja, salt och socker. Arbeta in mjölet lite i sänder. Degen ska vara smidig. Låt degen jäsa i 30 minuter i en övertäckt bunke.
2. Skär tomater, zucchini och champinjoner i skivor och rödlöken i tunna klyftor. Skiva mozzarellan.
3. Kavla ut degen så den räcker till två långpannor. Bred ut tomatsåsen och lägg på mozzarellan. Avsluta med grönsaker. Grädda pizzorna i 250 graders ugn i cirka 8 minuter. Garnera pizzorna med färska örter före serveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!