Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avsluta med frukt

Fruktsallad behöver inte vara en trist blandning från konservburk. Skär ner och blanda din egen fruktsallad, smaksätt med spännande lag, kyl ordentligt och överraska dina vänner i midsommarnatten.

Egen kyld fruktsallad, gärna serverad i melonhalva, är en både god och svalkande sommardessert.

Egen kyld fruktsallad, gärna serverad i melonhalva, är en både god och svalkande sommardessert.

Foto: Dan Strandqvist

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-06-13 10:33

Färsk honungsmelon får bidra med såväl fruktkött som serveringsskål. Beräkna en halv melon per person. Är melonerna små får man räkna en melon per person. Fruktköttet skedas ut, gärna med ett litet kuljärn som ger små fruktkulor. Blanda melonkulorna med annan frukt i lagom stora bitar. Låt allt få smak av sockerlag smaksatt med frön från stjärnanis. Smaken påminner om lakrits och ger fin brytning åt lagen utan att man behöver använda likör eller andra starkvaror. Bra, inte minst om det finns barn med runt bordet.

Melon med fruktsallad
För 4 personer

4 små honungsmeloner
2 äpplen
1 banan
1 klase blå vindruvor
12 jordgubbar
Till sockerlagen:
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 stjärnanis

1. Koka upp vatten och socker. Se till att sockret löser sig helt. Plocka ut de små fröna ur vingarna på stjärnanis. Krossa fröna i mortel och lägg krosset i lagen. Låt lagen kallna med de krossade fröna. Sila lagen före servering.
2. Dela melonerna. Ta även bort en bit undertill så de står stadigt. Skeda ur kärnhusen och skär ut små kulor av fruktköttet med hjälp av ett kuljärn.
3. Skala och dela äpple, banan och vindruvor i mindre bitar. Blanda bitarna med melonkulor och jordgubbar. Slå den silade lagen över. Låt stå kallt någon timme. Fördela fruktsalladen i melonerna och garnera med physalis och citronmeliss. Serveras med eller utan vispad grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!