Färsk honungsmelon får bidra med såväl fruktkött som serveringsskål. Beräkna en halv melon per person. Är melonerna små får man räkna en melon per person. Fruktköttet skedas ut, gärna med ett litet kuljärn som ger små fruktkulor. Blanda melonkulorna med annan frukt i lagom stora bitar. Låt allt få smak av sockerlag smaksatt med frön från stjärnanis. Smaken påminner om lakrits och ger fin brytning åt lagen utan att man behöver använda likör eller andra starkvaror. Bra, inte minst om det finns barn med runt bordet.
Melon med fruktsallad
För 4 personer
4 små honungsmeloner
2 äpplen
1 banan
1 klase blå vindruvor
12 jordgubbar
Till sockerlagen:
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 stjärnanis
1. Koka upp vatten och socker. Se till att sockret löser sig helt. Plocka ut de små fröna ur vingarna på stjärnanis. Krossa fröna i mortel och lägg krosset i lagen. Låt lagen kallna med de krossade fröna. Sila lagen före servering.
2. Dela melonerna. Ta även bort en bit undertill så de står stadigt. Skeda ur kärnhusen och skär ut små kulor av fruktköttet med hjälp av ett kuljärn.
3. Skala och dela äpple, banan och vindruvor i mindre bitar. Blanda bitarna med melonkulor och jordgubbar. Slå den silade lagen över. Låt stå kallt någon timme. Fördela fruktsalladen i melonerna och garnera med physalis och citronmeliss. Serveras med eller utan vispad grädde.