Aubergine har inte mycket till smak i sig. Dess ljusa fruktkött kräver salt och värme för att vakna till liv rent smakmässigt. Ska man steka eller på annat sätt tillaga frukten bör den delas, saltas ordentligt och få dra en stund så att saltet gör verkan. Därefter sköljs saltet bort och fruktköttet torkas. Där frukten växer är det varmt och torkningen sker i allmänhet i solen. Här får vi ta hushållspapper till hjälp. Har man väl kommit så långt är det bara att steka eller grilla auberginerna för att den fina smaken ska växa.
De flesta recept med aubergine börjar på samma sätt, med salt och värme. Sedan kan skivorna varvas med köttfärssås och ostsås till moussaka eller med tomater, lök och kryddor till en helt vegetarisk auberginegratäng. Aubergine trivs i sällskap med vitlök, örtkryddor och ost. En enkel vegetarisk rätt kan bestå av centimetertjocka skivor aubergine skurna på längden som steks och läggs två och två med skivad mozzarellaost i mitten. Allt sätts in några minuter i varm ugn så osten börjar smälta. Supergott som det är eller som tillbehör till stekt eller grillat kött om man så vill.
Baba ghanoush är ursprungligen en egyptisk aubergineröra som görs på grillade, för att inte säga brända, auberginer. Röran kan kryddas på olika sätt, men nästan alltid ingår citron och vitlök. Baba ghanoush äts gärna med bröd som förrätt men kan även dyka upp som tillbehör till lammstek eller lammköttbullar. I receptet här intill åker aubergineröran tillbaka i de tomma skalen och allt gratineras med färskriven parmesan och serveras som alternativ till en varm smörgås. Bjud gärna en bit ugnsvärmt bröd till och en enkel sallad av blandade blad.
Till sist, var noga med att välja mogna auberginer. De är något mjuka och känns tunga.