Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Auberginens hemlighet

Den ser lite hemlig ut där den ligger. Vackert droppformad med mörkt skal som inte avslöjar någonting om dess innehåll. Aubergine eller äggplanta är en förhållandevis ny grönsak i Sverige.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-03-10 03:00

Aubergine har inte mycket till smak i sig. Dess ljusa fruktkött kräver salt och värme för att vakna till liv rent smakmässigt. Ska man steka eller på annat sätt tillaga frukten bör den delas, saltas ordentligt och få dra en stund så att saltet gör verkan. Därefter sköljs saltet bort och fruktköttet torkas. Där frukten växer är det varmt och torkningen sker i allmänhet i solen. Här får vi ta hushållspapper till hjälp. Har man väl kommit så långt är det bara att steka eller grilla auberginerna för att den fina smaken ska växa.

De flesta recept med aubergine börjar på samma sätt, med salt och värme. Sedan kan skivorna varvas med köttfärssås och ostsås till moussaka eller med tomater, lök och kryddor till en helt vegetarisk auberginegratäng. Aubergine trivs i sällskap med vitlök, örtkryddor och ost. En enkel vegetarisk rätt kan bestå av centimetertjocka skivor aubergine skurna på längden som steks och läggs två och två med skivad mozzarellaost i mitten. Allt sätts in några minuter i varm ugn så osten börjar smälta. Supergott som det är eller som tillbehör till stekt eller grillat kött om man så vill.

Baba ghanoush är ursprungligen en egyptisk aubergineröra som görs på grillade, för att inte säga brända, auberginer. Röran kan kryddas på olika sätt, men nästan alltid ingår citron och vitlök. Baba ghanoush äts gärna med bröd som förrätt men kan även dyka upp som tillbehör till lammstek eller lammköttbullar. I receptet här intill åker aubergineröran tillbaka i de tomma skalen och allt gratineras med färskriven parmesan och serveras som alternativ till en varm smörgås. Bjud gärna en bit ugnsvärmt bröd till och en enkel sallad av blandade blad.

Till sist, var noga med att välja mogna auberginer. De är något mjuka och känns tunga.

För 4 personer

3 auberginer

1 rödlök

8 potatisar av fast sort

2 msk hackad, färsk timjan

1 vitlöksklyfta

1 tsk paprikapulver

1 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

2 msk olivolja

Att äta till:

600 g utskuren biff

50 g smör

smör och rapsolja att steka i

1/2 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

blandade blad

salt och peppar

1. Skär auberginerna i bitar med 3 centimeters sida. Skala och skär rödlöken i klyftor. Tvätta potatisarna och skär dem i större klyftor.

2. Sprid ut aubergine, lök och potatis i en långpanna. Krydda med hackad timjan, riven vitlök, paprikapulver, flingsalt och svartpeppar. Ringla till sist över olivoljan. Grilla allt i 20 minuter i 200 graders ugn. Vänd runt allt vid halvtid.

3. Blanda 50 g smör med 1/2 tesked curry, lika mycket paprikapulver samt lite salt och peppar till ett enkelt kryddsmör. Banka ut och stek biffarna i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt och peppar efter vändning. Servera med grillade grönsaker, kryddsmör och blandade blad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!