Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Att vara naiv är en fin egenskap"

Hade Malin Morgan lyssnat på sin lärare hade hon aldrig blivit skådespelare. Tvärtom månar hon om att själv utforma sitt liv. Det är då hon kan vakna på morgonen och känna att vad som helst kan hända.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-12-01 03:00
Malin Morgan är film- och teaterskådespelare. Men just nu driver hon ett eget konstprojekt, som undersöker vårt förhållningssätt till bland annat religiösa symboler. I sin nyfikenhet på religion brås hon på sin far.- Han har påverkat mig mycket. Helt automatiskt tänker jag på små vardagliga händelser ur ett existentiellt perspektiv. Det är hans fel!När hennes rungande skratt lagt sig, förklarar hon:- Även de som har det sämst i vårt samhälle har det förhållandevis bra. Och ändå upplever jag att vi agerar som om vi har kniven mot strupen. Vi visar förvånansvärt lite omtanke med varandra.Oäventyrlig del
Pappan, med vilken hon växte upp i Kristinehamn och senare Göteborg, skulle antagligen beskriva henne som en besserwisser, på sitt kärleksfulla och vitsiga sätt. Eller, med en gnutta mer allvar, som ett klokt barn.- Egentligen var jag alldeles för obetänksam och naiv. Det är jag fortfarande! Det är viktigt att vara naiv. Annars hade man kanske slutat tro på det självklara, slutat vara entusiastisk. Naiv är en bra egenskap, parat med eftertänksamhet. Där finns det både hopp och tro. Det vill jag inte förlora.Det säger sig självt att när den politiskt intresserade tonåringen blickade ut över det väntande vuxenlivet, var hon full av längtan. Snart skulle Det Stora Äventyret börja.- Sedan kom den oäventyrliga delen av livet som en kalldusch. En vecka kunde gå utan att någonting hände.Av drömmarna att hålla på med musik, som pappa, eller konst blev det ingenting till en början.- Av nöd och tvång blev det teater. Jag tyckte inte att jag var bra på något annat.Gav bränsle
Övertygelsen var så stark att då läraren på folkhögskolans teaterlinje avrådde yrkesvalet med orden, "dig orkar man inte titta på", tappade hon inte modet. Tvärtom.- Det gav mig bra bränsle, en aggression. Jag har aldrig brytt mig om andras omdömen om vad jag kan eller inte kan. Sådant bestämmer jag själv. När någon försöker att trycka ner mig tvingar jag mig att stå emot.Sedan debuten med Ta stryk på Elverket för 16 år sedan, har rollerna avlöst varandra. Trots, eller tack vare, att hon vantrivs med sina roller.- Man vantrivs alltid innan man kommer in i rollen. En del av jobbet är att gå förbi motståndet och gå in i rollens kärna. Det är roligt att stöta på motstånd och förstå hur man ska gå igenom det.Med tiden har hon även lärt sig att leva utan att någonting särskilt inträffar och ändå känna att vad som helst kan hända.- Nu inser jag att Det Stora Äventyret sker inte utanför mig, i andra länder, utan snarast i mig. I mötet med andra människor, säger Malin Morgan.
Födelsedagsprofilen
Namn: Malin Morgan.Fyller: 40 år den 2 december 2010.Gör: Skådespelare.Bor: Stockholm.Familj: Elvaårig dotter.Aktuell: Med det egna konstprojekt The brutality of faith. Nyligen spelat i Richard Hoberts långfilm En enkel till Antibes.Karriär i korthet: Teaterlinje på folkhögskola, 1990. Scendebut på Elverket 1994 med Ta stryk i regi av Thorsten Flinck. Gick ut Göteborgs scenskola 1998. Har medverkat i ett trettiotal filmer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om