Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åter till vardagsmaten

Efter helg kommer vardag. Nu är det vanlig husmanskost och inte alltför dyra rätter som gäller under några veckor.

Gör dig av med julnötterna som blivit kvar. I en hemblandad müsli kommer de till glädje en andra gång.   Foto: Dan Strandqvist

Gör dig av med julnötterna som blivit kvar. I en hemblandad müsli kommer de till glädje en andra gång. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-01-08 03:00

Ärligt talat, det känns skönt att det är vanliga vardagar igen. Vardagsrutinerna tar över och allt faller på plats efter några halvgalna helgdagar där man äter frukost till lunch och middag mitt i natten. Med vanliga dagar kommer även den helt vanliga husmanskosten tillbaka på bordet.

Bästa knepet
Omelett är ett sätt att förenkla det för sig. Snabbare mat får man leta efter och kompletterad med bitar av blandade grönsaker, lite ost och några skivor bacon får man ihop en hel måltid. Tänk bara på att omelett i panna blir bäst om man inte gör den för stor. Upp till fyra ägg går bra, men ska man göra omelett för hela familjen eller för fyra personer bör man dela upp den i två omgångar om man inte har en väldigt stor stekpanna. Bästa knepet för att få en fin omelett är att hetta upp pannan först. Tillsätt ytterst sparsamt med fett och sedan i med de uppvispade äggen som nästan chockas av hettan.

Galet gott
Redan efter några sekunder har de börjat stelna och sedan får de grädda klart utan att man är där och rör. Vänd omeletten med hjälp av ett stort lock alternativt sätt in pannan i het ugn.

Andra bra januaritips är att koka fisk. Det går snudd på lika fort det. Och till sist, ta hand om julnötterna och blanda din egen müsli. Galet gott och så kommer nötterna till glädje en andra gång.

För 4 personer

8 ägg

1/2 dl vatten

1 dl färskriven parmesanost

smör och rapsolja

salt och peppar

Att äta till:

2 paket bacon, ca 300 g

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

1 rödlök

bladpersilja eller annan örtkrydda

1. Omelett för fyra blir bäst om man gör den i två omgångar. Skär ner tillbehören, det vill säga bacon och paprikor i bitar och rödlöken i klyftor. Stek allt några minuter i lika delar smör och rapsolja. Häll över blandningen i en skål och täck med folie eller lock.

2. Vispa äggen med vatten och riven ost. Smaka av med sparsamt med salt och vitpeppar. Grädda två öppna omeletter i smör. Rör i pannan inledningsvis och när äggsmeten börjar stelna får omeletten grädda klart i lugn och ro. Vänd med hjälp av ett stort lock så att även andra sidan får färg.

3. Lägg upp omeletterna på fat och toppa med förstekt bacon och grönsaker. Toppa med extra riven parmesan och bladpersilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!