Åter till rötterna
Det är något speciellt med höst, vinter och rotsaker. Smaken, känslan och utseendet växer samman och bildar en enhet. Så varför inte laga en måltid där rötter finns med från första till sista tuggan?
Morötter gör kakan lätt och pepparkakskryddorna ger den härlig smak.
Foto: Dan Strandqvist
Fläskytterfilé finns numer i snart sagt varje affär. Det är i praktiken en benfri kotlettrad som mörats för att närma sig den riktiga fläskfilén i strukturen. Köttet kan stekas i skivor eller helt, som i veckans recept. Med en stektermometer instucken mitt i köttet kan man enkelt se när det är klart. Innertemperaturen ska vara 80 grader, vilket normalt tar en knapp timme i 175 graders ugn. Eftersom vi vill ge köttet julsmak toppas det med senapsgriljering. Griljeringen behöver bara så där 10 minuter för att bli färdig, så den måste på under resans gång. Vid pass 65 graders kärntemperatur lyfts köttet ut ur ugnen, och senapsblandning och ströbröd åker på. Sätt in köttet i ugnen igen och låt det steka färdigt.Låt stå
Tänk på att helt kött måste få tid att "sätta sig" innan det skivas upp. Låt köttet stå på spiskanten cirka tio minuter innan det skivas upp och bjuds på en bädd av tärnade rotsaker, som också kan stekas i ugnen.Även desserten innehåller rotsaker. En hembakad morotskaka smaksatt med färdiga pepparkakskryddor är enkel att baka och utmärkt som grund för en krämig Philadelphiaostglasyr. Toppa med säsongens frukt, små klyftor av klementiner och eventuellt ett physalisbär bara för att de är så dekorativa.
För 4 personer2 potatisar1 morot1 palsternacka1/4 kålrot1 äggsalt och pepparsmör och rapsoljaAtt äta till:2 ägg till hårdkokning150 g räkor med skal4 msk majonnäs1 msk finhackad dill1 rödlök1. Skala och riv rotsakerna på grova sidan av råkostjärnet. Blanda det rivna med ett ägg, en nypa salt och några varv på pepparkvarnen. Hårdkoka äggen i tid så de hinner svalna.2. Hetta upp en stekpanna, tillsätt smör och rapsolja och stek fyra plättar. Räkna med att det tar ungefär 2-3 minuter per sida.3. Skala räkorna men spara några med skalet kvar till dekoration. Skala och skär riktigt tunna skivor av rödlöken. Blanda majonnäs med hackad dill.4. Lägg upp rotsaksplättarna på tallrikar. Toppa med dillmajonnäs, äggklyftor och skalade räkor. En eller ett par oskalade räkor ger rätten fint utseende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!