Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ät dig smal med GI

Stekt ägg och bacon till frukost, kokt fisk till lunch och en köttbit med en matsked bearnaisesås till kvällen. Inte låter det som en bantningskur - men det är just vad det är. Den kallas GI-metoden, och funkar, förutsatt att du står ut.

Krabbkakor. Kryddiga krabbkakor gjorda på fisk, krabba och ägg. Ytterst få kolhydrater om du äter dem utan ris, pasta eller potatis. Foto: Dan Strandqvist

Krabbkakor. Kryddiga krabbkakor gjorda på fisk, krabba och ägg. Ytterst få kolhydrater om du äter dem utan ris, pasta eller potatis. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-01-08 03:00
Jobbar man som kock är det lätt att lägga på sig några kilon i takt med att åren går. Jag vet, för det var just den där smygande viktökningen som drabbade mig. Från att ha varit en cykelfantast kring 75-kilossträcket för så där 30 år sedan kom hojen att ersättas av bil och vikten att öka med något, eller några, kilo varje år.I somras fick jag nog. Med 118 kilo slöhög på vågen insåg jag stundens allvar och bestämde mig för att ge det där med GI, glykemiskt index, en ärlig chans. I dag, fem månader senare, har jag tappat nära nog 20 kilo, mår betydligt bättre och har till och med köpt en riktig cykel att svettas bort ytterligare några kilo på när våren väl kommer.Lätt huvudvärk
Hur funkar då det där med GI? Innan jag hade testat var jag minst sagt tveksam till metoden. Du får äta fett, om än inte frossa i det, men allt som innehåller kolhydrater är bannlyst. Därmed är det tack och adjö till potatis, allt bröd (här kan saknaden bli stor), ris, pasta, socker, alkohol och sötsaker. Du måste inledningsvis hålla ut två, tre dagar med lätt huvudvärk innan kroppen ställer om sig för det nya livet.Fett försvinner
Normalt tar kroppen den lätta energin som den tillgodogör sig från kolhydrater i det du äter. Får den inga kolhydrater måste den leta energi någon annanstans och då hittar den det fett du lagt på dig genom åren. Men, att bryta ner fettet är en arbetsam process för kroppen, därför föredrar den lätta kolhydrater i första hand. När den väl ställt om sig rasar kilona förvånande snabbt och utgår man som i mitt fall från en rejäl övervikt kan man tappa upp mot fem kilo i månaden. Här är några tips på mat som du kan äta samtidigt som kilona rasar.
För 4 personer200 g krabba eller krabbpinnar400 g kapkummel eller gösfilé1 tsk salt eller 1 msk fisksås2 äggvitor1 msk finhackad chili1 limerapsolja till stekningAtt äta till:Blandad salladMager yoghurt smaksatt med rivet limeskal och färsk ingefära1. Kör fisk- och krabbkött i matberedare med kniven monterad. Det ska bli en ganska lät färs.2. Tillsätt äggvitor, salt eller fisksås (finns i thaisortimentet i din butik) finhackad chili, det rivna skalet från en lime samt saften den innehåller. Arbeta samman hastigt och forma små biffar.3. Stek krabbkakorna i olja, i ganska het panna, ett par minuter per sida. Själv brukar jag steka yta i pannan och sedan låta krabbkakorna steka färdigt några minuter i 175 graders ugn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om