Ät dig smal med GI
Stekt ägg och bacon till frukost, kokt fisk till lunch och en köttbit med en matsked bearnaisesås till kvällen. Inte låter det som en bantningskur - men det är just vad det är. Den kallas GI-metoden, och funkar, förutsatt att du står ut.
Krabbkakor. Kryddiga krabbkakor gjorda på fisk, krabba och ägg. Ytterst få kolhydrater om du äter dem utan ris, pasta eller potatis. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Hur funkar då det där med GI? Innan jag hade testat var jag minst sagt tveksam till metoden. Du får äta fett, om än inte frossa i det, men allt som innehåller kolhydrater är bannlyst. Därmed är det tack och adjö till potatis, allt bröd (här kan saknaden bli stor), ris, pasta, socker, alkohol och sötsaker. Du måste inledningsvis hålla ut två, tre dagar med lätt huvudvärk innan kroppen ställer om sig för det nya livet.Fett försvinner
Normalt tar kroppen den lätta energin som den tillgodogör sig från kolhydrater i det du äter. Får den inga kolhydrater måste den leta energi någon annanstans och då hittar den det fett du lagt på dig genom åren. Men, att bryta ner fettet är en arbetsam process för kroppen, därför föredrar den lätta kolhydrater i första hand. När den väl ställt om sig rasar kilona förvånande snabbt och utgår man som i mitt fall från en rejäl övervikt kan man tappa upp mot fem kilo i månaden. Här är några tips på mat som du kan äta samtidigt som kilona rasar.