Astrids okända sidor
En cool och snygg ensamstående mamma, en modern och självständig yrkeskvinna. Genom att öppna Astrid Lindgrens privata fotoalbum hoppas fotografen Jacob Forsell visa nya sidor av henne.
Tillsammans med Kajsa Dandenell som spelade "Skrållan". Bilden är från 1966.Foto: Ingrid Neutebom
Foto:
- Jag hittade kanske inte direkt någon ny bild av Astrid, däremot nya sidor av henne, inte minst i dokument som patentansökningar och hennes pass, säger Jacob Forsell.
"Astrid Anna Emilia Lindgren" heter utställningen som nu visas på Kulturhuset i Stockholm. Den bygger på Jacob Forsells nya, feta fotobok "Astrids bilder". Välbekanta guldkorn ur pressbildsarkiven varvas med bilder som aldrig visats tidigare, framför allt från ungdomstiden.
När de letade efter hennes körkort hittade de också passet som den unga Astrid Ericsson hade på 20-talet. Som 18-åring hade hon blivit gravid. Eftersom hon inte ville gifta sig med barnets far, redaktören på Vimmerby Tidning, reste hon istället höggravid till Stockholm och utbildade sig till kontorist.
Sonen födde hon i Köpenhamn där han under sina tre första år bodde i fosterfamilj. Stämplarna i passet visar hur den unga Astrid Ericsson sliter för att kunna åka till Köpenhamn och hälsa på sin lilla unge. Hon vänder på kronorna och är ofta hungrig. Knut Hamsuns "Svält" var en stor läsupplevelse under de här åren, men inför sin dotter beklagade hon sig aldrig.
- Visst talade hon om den här tiden, men det var aldrig "oj oj oj så jag hade det" utan oftast berättade hon anekdoter, säger Karin Nyman.
Får sparken
En lördag smiter Astrid Ericsson några timmer tidigare från kontorsjobbet för att ta tåget till Köpenhamn.
Naturligtvis blir hon ertappad av sina chefer, och när hon kommer tillbaka på måndag morgon får hon genast sparken.
Bilden på den snygga mamman i Vasaparken hittade Jacob Forsell i sonen Lasses efterlämnade fotoalbum. Under några månader bor treåringen Lasse i Astrid Ericsson inackorderingsrum på St Eriksgatan, men får sedan flytta till morfar och mormor på gården i Näs. Mor och son körs i öppen vagn genom Vimmerby när de anländer.
Ett år senare flyttar Lasse tillbaka till sin mamma i Stockholm som nu gift sig med sin nye chef, Sture Lindgren, kontorschef på Kungliga automobilklubben som till skillnad från sin fru aldrig tar något körkort.
Någon bröllopsbild visas däremot inte.
- Jag har inte sett någon, kanske tog de aldrig någon, säger Karin Nyman.
- De gifte sig hemma på gården i Näs med det var inget stort bondbröllop, de var moderna människor.
Kanske är också bilderna av den moderna Astrid Lindgren mest anslående i den här utställningen. Som 16-åring i Vimmerby hade hon börjat som volontär på Vimmerby Tidning. I Stockholm under kriget jobbade hon på underrättelsetjänstens avdelning för brevcensur. "Snuskjobbet" som hon sade, enligt Margareta Strömstedt. Det var knappast några statshemligheter de hittade i militärernas privatbrev, de skrev om längtan efter sex.
Under den här tiden lärde hon känna mångsysslaren Per-Martin Hamberg som några år senare skapade frågeprogrammet "Tjugo frågor" i radio. Han gjorde Astrid Lindgren till återkommande, ensam kvinnlig gäst. På Kulturhusets utställning visas inte bara bilder, det går också att lyssna till programmet där hon sopar mattan med de manliga deltagarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!