Ă rets sista fest
Ă
rets sista mÄltid brukar man laga i festblÄsa eller andra mer ömtÄliga klÀder. För att klara sig frÄn kemtvÀtt gÀller det att förbereda det mesta i god tid.
Festlig dessert. Panna cotta Àr en perfekt dessert nÀr man inte vill stÄ för lÀnge i köket. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Toast Skagen Ă€r inga mĂ€rkvĂ€rdigheter. En bit stekt vitt bröd med en skaldjursröra toppad med löjrom. Men toasten Ă€r populĂ€r och under mina Ă„r som kock har den alltid sĂ„lt bra. HĂ€r Ă€r den idealisk, eftersom den gĂ„r att förbereda och bara lĂ€gga ihop nĂ€r den ska serveras. Se bara till att göra röran fast. Ăkta majonnĂ€s binder bĂ€st och frysta rĂ€kor mĂ„ste tina och kramas ur ordentligt innan de hackas ner, annars fĂ„r du en SkagensĂ„s som rinner ut över toast och tallrik. Helstekt kött blir alltid saftigare Ă€n portionsstekt. AlltsĂ„, ska man förbereda för flera Ă€r det helstekt som gĂ€ller. Prova den mörade ytterfilĂ©n frĂ„n gris som dykt upp som ett prisvĂ€rt alternativ till flĂ€skfilĂ©. Tillagas som filĂ©, men ger mer rejĂ€la bitar. HĂ€r bjuds köttet med spritsad duchessepotatis, det vill sĂ€ga potatismos med Ă€ggulor som blir vackert efter rostning i ugn.Till sist en gudomlig panna cotta smaksatt med fĂ€rsk vanilj och en skvĂ€tt Cointreau. NĂ„gra bitar exotisk frukt utgör den spĂ€nnande garneringen. Hela middagen kan förberedas pĂ„ dagen för att sedan enkelt kunna vĂ€rmas och serveras nĂ€r gĂ€sterna kommit. Och till sist, kom ihĂ„g att ta det lugnt. Det gör inget om mĂ„ltiden tar ett par timmar. Ingen vill ju i alla fall bryta upp före midnatt.