Årets sista fest
Årets sista måltid brukar man laga i festblåsa eller andra mer ömtåliga kläder. För att klara sig från kemtvätt gäller det att förbereda det mesta i god tid.
Festlig dessert. Panna cotta är en perfekt dessert när man inte vill stå för länge i köket. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Toast Skagen är inga märkvärdigheter. En bit stekt vitt bröd med en skaldjursröra toppad med löjrom. Men toasten är populär och under mina år som kock har den alltid sålt bra. Här är den idealisk, eftersom den går att förbereda och bara lägga ihop när den ska serveras. Se bara till att göra röran fast. Äkta majonnäs binder bäst och frysta räkor måste tina och kramas ur ordentligt innan de hackas ner, annars får du en Skagensås som rinner ut över toast och tallrik. Helstekt kött blir alltid saftigare än portionsstekt. Alltså, ska man förbereda för flera är det helstekt som gäller. Prova den mörade ytterfilén från gris som dykt upp som ett prisvärt alternativ till fläskfilé. Tillagas som filé, men ger mer rejäla bitar. Här bjuds köttet med spritsad duchessepotatis, det vill säga potatismos med äggulor som blir vackert efter rostning i ugn.Till sist en gudomlig panna cotta smaksatt med färsk vanilj och en skvätt Cointreau. Några bitar exotisk frukt utgör den spännande garneringen. Hela middagen kan förberedas på dagen för att sedan enkelt kunna värmas och serveras när gästerna kommit. Och till sist, kom ihåg att ta det lugnt. Det gör inget om måltiden tar ett par timmar. Ingen vill ju i alla fall bryta upp före midnatt.