Information till vÄra lÀsare

Den 31 december 2024 Àr sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebÀr att vÄr sajt inte lÀngre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla vÄra lÀsare för det stöd och engagemang ni har visat genom Ären.

För er som vill fortsÀtta följa nyheter frÄn Norrköping och FinspÄng hÀnvisar vi till NT.se, dÀr ni hittar det senaste frÄn regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Årets sista fest

Årets sista mĂ„ltid brukar man laga i festblĂ„sa eller andra mer ömtĂ„liga klĂ€der. För att klara sig frĂ„n kemtvĂ€tt gĂ€ller det att förbereda det mesta i god tid.

Festlig dessert. Panna cotta Àr en perfekt dessert nÀr man inte vill stÄ för lÀnge i köket.  Foto: Dan Strandqvist

Festlig dessert. Panna cotta Àr en perfekt dessert nÀr man inte vill stÄ för lÀnge i köket. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-12-24 03:00
Som yrkeskock förbereder man alltid. Om möjligt Ànda fram till serveringsstadiet. Fullt ut funkar det bara pÄ vissa kalla rÀtter, men allt som Àr gjort Àr gjort. Hemma Àr det kanske inte lika allvarligt, men just till festkvÀllar som nyÄr tycker jag att man ska tÀnka professionellt. Det dÀr med att alla ska hjÀlpa till hÄller inte i praktiken. Ingen vill solka ner finklÀderna och överraskningsmomentet gÄr förlorat.Rinna av
Toast Skagen Ă€r inga mĂ€rkvĂ€rdigheter. En bit stekt vitt bröd med en skaldjursröra toppad med löjrom. Men toasten Ă€r populĂ€r och under mina Ă„r som kock har den alltid sĂ„lt bra. HĂ€r Ă€r den idealisk, eftersom den gĂ„r att förbereda och bara lĂ€gga ihop nĂ€r den ska serveras. Se bara till att göra röran fast. Äkta majonnĂ€s binder bĂ€st och frysta rĂ€kor mĂ„ste tina och kramas ur ordentligt innan de hackas ner, annars fĂ„r du en SkagensĂ„s som rinner ut över toast och tallrik. Helstekt kött blir alltid saftigare Ă€n portionsstekt. AlltsĂ„, ska man förbereda för flera Ă€r det helstekt som gĂ€ller. Prova den mörade ytterfilĂ©n frĂ„n gris som dykt upp som ett prisvĂ€rt alternativ till flĂ€skfilĂ©. Tillagas som filĂ©, men ger mer rejĂ€la bitar. HĂ€r bjuds köttet med spritsad duchessepotatis, det vill sĂ€ga potatismos med Ă€ggulor som blir vackert efter rostning i ugn.Till sist en gudomlig panna cotta smaksatt med fĂ€rsk vanilj och en skvĂ€tt Cointreau. NĂ„gra bitar exotisk frukt utgör den spĂ€nnande garneringen. Hela middagen kan förberedas pĂ„ dagen för att sedan enkelt kunna vĂ€rmas och serveras nĂ€r gĂ€sterna kommit. Och till sist, kom ihĂ„g att ta det lugnt. Det gör inget om mĂ„ltiden tar ett par timmar. Ingen vill ju i alla fall bryta upp före midnatt.
För 4 personer200 g skalade rÀkor1 liten rödlök2 msk hackad fryst dill1 1/2 dl Àkta majonnÀs2 msk crÚme fraiche1 krm riven grönsaksbuljongtÀrning4 skivor vitt brödsmör och rapsoljagarneringssalladdill- eller persiljekvist75 g löjrom1. FÀrska rÀkor hackas direkt. Frysta mÄste tinas och pressas i ren handduk sÄ all vÀtska trycks ut för att röran ska bli fast. Skala och finhacka rödlöken.2. Blanda majonnÀs och crÚme fraiche. Rör ner hackade rÀkor, hackad rödlök samt hackad fryst dill. Krydda blandningen med riven grönsaksbuljong.3. Ta ut runda bröd med kakmÄtt eller glas. Stek bröden i lika delar smör och rapsolja. Var noga med att pannan Àr varm innan fett och bröd lÀggs i. SÄ lÄngt kan allt förberedas.4. Vid serveringen fördelas skagenröran pÄ bröden. Garnera med salladsblad och toppa med löjrom och dill- eller persiljekvist. Dill Àr finast, men dÄ ska den ha spÀnst.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!