Man måste vara lite fransk till kynnet för att acceptera kakans utseende. Den smular sig lätt, för att inte säga faller sönder i kanterna, men det mesta täcks trots allt av läckert karamelliserade äpplen. Servera kakan ljummen med kyld vaniljsås och du kommer att sjunka ner med ett behagligt flin i soffhörnan.
Fransk äppelkaka
Cirka 6 personer
Till fyllningen:
5 äpplen
50 g smör
1,5 dl strösocker
Till degen:
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
2 äggulor
Att äta till:
vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde
1. Hacka samman degen i matberedaren. Börja med mjöl och smör som körs till grynig massa, tillsätt socker och äggulor och kör ihop. Stjälp upp degen på arbetsbänken och ta ett par tag så den går ihop helt. Lägg degen kallt i plastpåse under tiden fyllningen förbereds. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär äpplena i stora klyftor, cirka 5-6 per äpple. Ta bort kärnhusen. Sätt en cirka 25 centimeter vid stekpanna på spisen (pannan måste även klara att stå i het ugn). Smält samman smör och socker i pannan och lägg i äppelklyftorna när sockerblandningen kokar. Låt allt steka samman på medelvärme. Äppelbitarna ska hinna karamelliseras, vilket tar 10-15 minuter under varsam omrörning.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper så håller den ihop bättre. Lyft pannan med karamelliserade äpplen från spisen. Täck pannan med degen. Du kan lyfta degen på plats med bakplåtspapper eller genom att rulla upp degen på kaveln och sedan placera den på pannan.
Jämna till degen längs kanterna och sätt in pannan i 200 graders ugn och grädda kakan 20 minuter. Därefter sänks värmen till 150 grader och kakan får grädda färdigt ytterligare 20 minuter.
4. Ta ut kakan, lossa den med kniv längs kanterna och stjälp upp den på ugnsfast fat. Det här momentet kräver viss försiktighet så du inte bränner dig på det varma sockret. Servera kakan ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.