Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äppelkaka på franskt vis

Inte blir den vacker med sin smulande deg och lätt brända kanter, men vem bryr sig när smaken av första skeden får smaklökarna att domna av välbehag. Den franska äppelkakan Tarte Tatin är bara så underbart god.

Godare än vacker. Den färdiga äppelkakan smular sig lätt mot kanterna, men misströsta inte, den är definitivt godare än vacker.
Foto: Dan Strandqvist

Godare än vacker. Den färdiga äppelkakan smular sig lätt mot kanterna, men misströsta inte, den är definitivt godare än vacker. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-09-09 10:37

Man måste vara lite fransk till kynnet för att acceptera kakans utseende. Den smular sig lätt, för att inte säga faller sönder i kanterna, men det mesta täcks trots allt av läckert karamelliserade äpplen. Servera kakan ljummen med kyld vaniljsås och du kommer att sjunka ner med ett behagligt flin i soffhörnan.

Fransk äppelkaka
Cirka 6 personer
Till fyllningen:
5 äpplen
50 g smör
1,5 dl strösocker
Till degen:
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
2 äggulor
Att äta till:
vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde

1. Hacka samman degen i matberedaren. Börja med mjöl och smör som körs till grynig massa, tillsätt socker och äggulor och kör ihop. Stjälp upp degen på arbetsbänken och ta ett par tag så den går ihop helt. Lägg degen kallt i plastpåse under tiden fyllningen förbereds. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär äpplena i stora klyftor, cirka 5-6 per äpple. Ta bort kärnhusen. Sätt en cirka 25 centimeter vid stekpanna på spisen (pannan måste även klara att stå i het ugn). Smält samman smör och socker i pannan och lägg i äppelklyftorna när sockerblandningen kokar. Låt allt steka samman på medelvärme. Äppelbitarna ska hinna karamelliseras, vilket tar 10-15 minuter under varsam omrörning.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper så håller den ihop bättre. Lyft pannan med karamelliserade äpplen från spisen. Täck pannan med degen. Du kan lyfta degen på plats med bakplåtspapper eller genom att rulla upp degen på kaveln och sedan placera den på pannan.
Jämna till degen längs kanterna och sätt in pannan i 200 graders ugn och grädda kakan 20 minuter. Därefter sänks värmen till 150 grader och kakan får grädda färdigt ytterligare 20 minuter.
4. Ta ut kakan, lossa den med kniv längs kanterna och stjälp upp den på ugnsfast fat. Det här momentet kräver viss försiktighet så du inte bränner dig på det varma sockret. Servera kakan ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!