Äntligen tid för grillat!
Valborgsmässoafton brukar innebära grillpremiär på svenska uteplatser och gårdar. Känslan av att sommaren är på väg kan inte bli mer påtaglig.
Foto:
Motsvarade köttbit från nöt är entrecoten som även den är marmorerad, men trots det lätt kan bli överstekt och torr. Filéer, biffar och kotletter går naturligtvis också att grilla, men här måste man vara på alerten om resultatet ska bli saftigt och gott.Kyckling och kalkon blir bäst om man lindar in köttbitarna i bacon. Det torra fågelköttet kan snabbt blir torrt och i kombination med att fågel alltid ska stekas helt igenom blir det en hårfin avvägning mellan saftigt eller överstekt.Snabbhetstips
Stora sällskap och en vanlig hemmagrill låter som en omöjlighet om man vill att alla ska äta samtidigt. Men med den redan hyllade fläskkarrén kan man göra underverk. Förkoka köttskivorna i buljong smaksatt med den marinad du gillar. För vanliga karréskivor brukar det räcka med 5-6 minuter för att råheten ska gå ur. Ta upp köttbitarna ur vätskan, marinera lite extra och låt de dra en stund innan de grillas. Nu behövs det bara någon minut per sida för att de ska få rätt färg och smak. Med en hygglig grill klarar du att grilla kött för tio personer på mindre än fem minuter. Det brukar imponera och det kan du väl vara värd när du tar åt dig jobbet som grillmästare!
För 4 personer4 tjocka skivor fläskkarré, ca 200 g styckTill marinaden:1 dl rödvin2 msk vatten1 msk rapsolja2 msk HP-sås1/2 tsk Liquid Smokesalt och svartpeppar1. Blanda samman marinaden av rödvin, vatten, rapsolija, HP-sås och "flytande rök" eller så kallad liquid smoke. Hittar man inte rökkryddan kan man köpa färdig grillmarinad med röksmak och smaksätta marinaden med.. Pensla köttet med marinaden och låt det stå övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme. Tänd grillen under tiden och se till att du får en fin glödbädd.. Grilla köttet cirka 3 minuter per sida. Överstek inte för då blir allt kött förr eller senare torrt och trist.Salta och peppra först efter grillningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!