Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen tid för grillat!

Valborgsmässoafton brukar innebära grillpremiär på svenska uteplatser och gårdar. Känslan av att sommaren är på väg kan inte bli mer påtaglig.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-04-30 03:00
Så här i början av grillsäsongen är det med viss tveksamhet som köttbitarna läggs på gallret. Tekniken sitter inte riktigt i händerna efter en vinter med elspisen och man måste ge sig själv ett par provgrillningar innan det är dags att bjuda över grannarna. Själv håller jag stenhårt på att kött som ska grillas bör vara marmorerat, det vill säga ha fett insprängt i köttet. Fläskkarré är antagligen det bästa kött man kan lägga på grillen. Här finns smak, saftighet och fett, allt som behövs för ett lyckat grillresultat.Baconlinda
Motsvarade köttbit från nöt är entrecoten som även den är marmorerad, men trots det lätt kan bli överstekt och torr. Filéer, biffar och kotletter går naturligtvis också att grilla, men här måste man vara på alerten om resultatet ska bli saftigt och gott.Kyckling och kalkon blir bäst om man lindar in köttbitarna i bacon. Det torra fågelköttet kan snabbt blir torrt och i kombination med att fågel alltid ska stekas helt igenom blir det en hårfin avvägning mellan saftigt eller överstekt.Snabbhetstips
Stora sällskap och en vanlig hemmagrill låter som en omöjlighet om man vill att alla ska äta samtidigt. Men med den redan hyllade fläskkarrén kan man göra underverk. Förkoka köttskivorna i buljong smaksatt med den marinad du gillar. För vanliga karréskivor brukar det räcka med 5-6 minuter för att råheten ska gå ur. Ta upp köttbitarna ur vätskan, marinera lite extra och låt de dra en stund innan de grillas. Nu behövs det bara någon minut per sida för att de ska få rätt färg och smak. Med en hygglig grill klarar du att grilla kött för tio personer på mindre än fem minuter. Det brukar imponera och det kan du väl vara värd när du tar åt dig jobbet som grillmästare!
För 4 personer4 tjocka skivor fläskkarré, ca 200 g styckTill marinaden:1 dl rödvin2 msk vatten1 msk rapsolja2 msk HP-sås1/2 tsk Liquid Smokesalt och svartpeppar1. Blanda samman marinaden av rödvin, vatten, rapsolija, HP-sås och "flytande rök" eller så kallad liquid smoke. Hittar man inte rökkryddan kan man köpa färdig grillmarinad med röksmak och smaksätta marinaden med.. Pensla köttet med marinaden och låt det stå övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme. Tänd grillen under tiden och se till att du får en fin glödbädd.. Grilla köttet cirka 3 minuter per sida. Överstek inte för då blir allt kött förr eller senare torrt och trist.Salta och peppra först efter grillningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!